Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

postheadericon « ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ »




Με αφορμή μια σειρά δημοσιευμάτων στον τύπο ,από τα οποία προκύπτει ότι το ΠΝΑ βρίσκεται πρώτο στη λίστα των συγχωνεύσεων ενώ δεν αναφέρεται πουθενά η πρόθεση δημιουργίας διάδοχου Κέντρου Υγείας αλλά ούτε και νέου Νοσοκομείου και κυρίως η  μη αναφορά της περιοχής μας στον καινούργιο Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, αντιπροσωπία της Οικόπολις συναντήθηκε την Δευτέρα 11.04.2011 με μια ομάδα εργαζομένων του ΠΝΑ οι οποίοι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας.
Επειδή η λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και των Εργαστηρίων του ΠΝΑ, έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την τοπική κοινωνία που συνεχώς αυξάνει αφού, εκτός των άλλων φορέων ασφάλισης, το Νοσοκομείο έχει σύμβαση με το ΙΚΑ Ραφήνας και εξυπηρετεί εργαστηριακά τους ασφαλισμένους του, χωρίς πλαφόν, καλύπτοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
Αποτελεί δε  τον μοναδικό δημόσιο φορέα παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης,  για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η περεταίρω ενίσχυση καθώς ακόμη και η δημιουργία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου αποτελεί πάγιο, διαχρονικό και καθολικό αίτημα της τοπική κοινωνίας.
Την 1η Απριλίου 2011 κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας  προς διαβούλευση, ο καινούργιος Υγειονομικός Χάρτης της  χώρας, από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον  καθηγητή    κ. Λιαρόπουλο. Από δημοσιεύματα στον Τύπο και άλλες πληροφορίες μας, η περιοχή Ραφήνας δεν αναφέρεται πουθενά.
Συγκεκριμένα:
Στην Ελευθεροτυπία 27.03.20 11: «Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα γίνουν θα αφορά το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Τα παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί  έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα ιδρύματα, ενώ παραμένουν οι  περίπου 100 εργαζόμενοι. Το σχέδιο θα αναφέρει ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο προσωπικό του Σισμανογλείου που βρίσκεται επίσης στα βόρεια προάστια».
Στα Νέα 05.04.2011: «Σχέδιο ανέγερσης νέων νοσοκομείων και απόσυρσης παλαιών μελετά το υπουργείο Υγείας. Στον πυρήνα των σαρωτικών αλλαγών που δρομολογούνται βρίσκεται η Αττική, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τη δημιουργία τριών νέων νοσηλευτικών ιδρυμάτων – στα Μελίσσια, τη Βούλα και την περιοχή της Βάρης. Τα σχέδια αυτά, ωστόσο, συνεπάγονται και την παύση λειτουργίας νοσοκομείων /Βήμα 99,5 Λυκούργος Λιαρόπουλος».
Σημειώνεται δε ότι όπου υπάρχει ουσιαστική βούληση, αυτό καταγράφεται όπως π.χ .«αλλαγή λειτουργίας θα προταθεί για την Πολυκλινική της πλατείας Ομονοίας. Αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο παροχής ειδικών υπηρεσιών για εξειδικευμένες παθήσεις, είτε να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων του κέντρου».

Δεδομένου ότι η ενημέρωση  που έχουμε μέχρι σήμερα εξαντλείται σε μια απλή προφορική διαβεβαίωση του Διοικητή του Νοσοκομείου, η οποία πηγάζει από το Υπουργείο υγείας, περί συστάσεως ενός Κέντρου Υγείας  Αστικού Τύπου Ραφήνας και επειδή η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει επίσημα δηλώσει τις προθέσεις της για το μετασχηματισμό του Νοσοκομείου.
Αφετέρου η μεθοδευμένη σιωπή του συλλόγου εργαζομένων του ΠΝΑ και οι ταυτόχρονες μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, μας κατευθύνει σε συνειρμούς για σκόπιμο εφησυχασμό των υπαλλήλων αλλά και των κατοίκων του δήμου έως την οριστική παύση όλων των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η προοπτική τα Ε.Ι. να παραμείνουν σαν αποκεντρωμένη μονάδα του Σισμανογλείου χωρίς άλλη δέσμευση για 24ωρη λειτουργία – εφημερία που θα εξυπηρετούσε ουσιαστικά τις ανάγκες της περιοχής , ενέχει τον κίνδυνο να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό προκειμένου να καλύψουν δικές του ανάγκες και προδιαγράφει μία πορεία απαξίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους δημότες

Η ευθύνη βαραίνει την  Τ. Α. και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους στο δήμο μας, να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί  η διατήρηση του υγειονομικού χαρακτήρα  στο χώρο που εδώ και 50 χρόνια  λειτουργεί ως ο μοναδικός Δημόσιος Φορέας Υγείας στα ευρύτερα όρια της περιοχής .
Ο δήμος της Ραφήνας πρέπει  να δρομολογήσει άμεσα ενέργειες που θα ανοίξουν την συζήτηση και θα πιέσουν στην κατεύθυνση της σύστασης Κ.Υ. Αστικού Τύπου για τους δημότες του, που θα ενταχθεί στο χάρτη υγείας και  θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές και το προσωπικό.
Πρέπει άμεσα να διεκδικήσει υπεύθυνες και δεσμευτικές απαντήσεις για τις προθέσεις του Υπουργείου και τις ενέργειες που δρομολογούνται πριν είναι πολύ αργά.

Η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» εκφράζει την αμέριστη  στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την διατήρηση του δημόσιου υγειονομικού χαρακτήρα στο χώρο του ΠΝΑ

Γραφείο Τύπου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Συντονίστρια : Α. Ασημομύτη

0 σχόλια:

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.