Σάββατο 28 Μαΐου 2011

postheadericon Ανάβρα


Φίλες και φίλοι το παράδειγμα της Ανάβρας, απο τον πρώην κοινοτάρχη ας αποτελέσει για όλους μας πρόκληση!!!
 Γιώργος Μερτίρης
Δημήτρης Τσουκαλάς27 Μαΐου, 2011 Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας
Ο δημόσιος τομέας και εν προκειμένω η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έργα καινοτόμα, αναπτυξιακά και ταυτόχρονα φιλικά προς το περιβάλλον, αν οργανώσει σωστά και με αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες, εκμεταλλευτεί όλες τις πηγές χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και ενεργοποιήσει τους δημότες.
Η Κοινότητα Ανάβρας Αλμυρού Μαγνησίας είναι ένα απτό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα ορεινό (1000 μ. υψόμετρο) κτηνοτροφικό οικισμό, στη δυτική Οθρυ, μακριά από τα αστικά κέντρα. Μέχρι το 1990 –χρονιά κατά την οποία εκλέχτηκα για πρώτη φορά στη θέση του Προέδρου της Κοινότητας- ήταν ένας οικισμός όπου συμβίωναν 350 άνθρωποι και 25.000 ζώα, χωρίς εσωτερικό οδικό δίκτυο (όλοι οι δρόμοι χωματόδρομοι), χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών, χωρίς υποδομές, εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.α.
Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση έπρεπε να βρεθούν λύσεις άμεσες, αποτελεσματικές και παράλληλα καινοτόμες. Το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν να απομακρυνθούν τα ζώα από το χωριό, για να εξασφαλισθούν συνθήκες άνετης και υγιεινούς διαβίωσης, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Δημιουργήσαμε τρία πρότυπα κτηνοτροφικά πάρκα έξω από τον οικισμό με τις απαραίτητες υποδομές (οδικό δίκτυο, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, οικόπεδα 4 στρ.) με σκοπό να μετεγκατασταθούν οι κτηνοτρόφοι σε σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό έγινε κατορθωτό αφού προηγήθηκαν 15 (!) λαϊκές συνελεύσεις με τους κτηνοτρόφους, για να πειστούν να μεταφέρουν εκεί τις εγκαταστάσεις τους. Επρόκειτο για μια λύση πρωτοποριακή με θετικά για την τοπική κοινωνία αποτελέσματα, διότι εκτός από τη βελτίωση της ζωής τους αυξήθηκε και το εισόδημά τους. Παράλληλα αποκαταστάθηκε και μια σωστή σχέση με το περιβάλλον, μιας και οι κτηνοτρόφοι έπαψαν να κατασκευάζουν όπου ήθελαν, αυθαίρετα και άναρχα, μαντριά για να σταβλίζουν τα ζώα τους.
Στη συνέχεια επειδή όλα τα ζώα, μικρά και μεγάλα είναι ελεύθερης βοσκής, πρωτοστατήσαμε ως Κοινοτική Αρχή να ενταχθούν όλα τα ζώα σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, ενώ για να τους διευκολύνουμε κατασκευάσαμε ένα σύγχρονο κοινοτικό σφαγείο με HACCP, ISO, κωδικό Ε.Ε. και βιολογική γραμμή σφαγής. Σημειωτέον ότι το ζωικό κεφάλαιο της Ανάβρας αριθμεί 5.000 γελάδια, 5.000 χοιρομητέρες και 15.000 γιδοπρόβατα.
Μέσα σε ένα χρόνο και αφού απομακρύνθηκαν τα ζώα από το χωριό, ο οικισμός μπορούσε ελεύθερα να αναπτυχθεί. Αφού πρώτα καταγράψαμε, ιεραρχήσαμε και διαβαθμίσαμε τα προβλήματα, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης καινοτόμο, με παρεμβάσεις σε στοχευμένους τομείς, και ξεκινήσαμε την υλοποίηση του, τόσο με εθνικούς όσο και με ευρωπαϊκούς πόρους. Σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν, είτε εντός είτε εκτός οικισμού, υπήρξε σεβασμός στο περιβάλλον, δεδομένου ότι εφαρμόστηκαν πιστά οι περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί
Πρώτα κατασκευάστηκαν έργα βασικών υποδομών (επαρχιακό και εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης, πλατείες και πλατώματα, χώροι αναψυχής εντός και εκτός οικισμού) αλλά και άλλα που έκαναν τη ζωή των κατοίκων πιο άνετη και ελκυστική. Κάποια από αυτά είναι: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο ολοήμερα με κατοικία δασκάλου (δωρεάν), κλειστό γυμναστήριο δωρεάν για τους δημότες, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αγροτικό ιατρείο με κατοικία γιατρού (δωρεάν), λαογραφικό μουσείο, γηροκομείο (είναι στη φάση υλοποίησης), διώροφο πάρκινγκ δωρεάν για τους δημότες, αίθουσα εκδηλώσεων 300 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων πλήρως εξοπλισμένες κ.α.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτός από τα παραπάνω πραγματοποιήσαμε και άλλα έργα αναπτυξιακά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης (20 ανεμογεννήτριες ισχύος 17,5 MW), που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, έφερε πρόσθετα έσοδα στην κοινότητα και το κυριότερο συμβάλλει στην απορρύπανση της ατμόσφαιρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία δύο ακόμη αιολικών πάρκων στην περιφέρεια της Ανάβρας.
Ένα ακόμη έργο είναι η αξιοποίηση των πηγών Ανάβρας (400 κυβικά ανά ώρα ) και το Πολιτισμικό Περιβαλλοντικό Πάρκο «ΓΟΥΡΑ», έκτασης 240 στρ. από τα καλύτερα στην Ελλάδα μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλές νεροτριβές (μαντάνια, ντριστέλες, νερόμυλοι) μερικές από τις οποίες αναστηλώθηκαν και μπορούν να λειτουργήσουν. Ακόμη δημιουργήσαμε μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων έκτασης 8.000 στρ, ενώ υπό δημοπράτηση είναι ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,5 ισχύος MW, καθώς και ένα ακόμη καινοτόμο, πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό έργο, ένα σύστημα τηλεθέρμανσης για όλο το χωριό που θα λειτουργεί όχι με πετρέλαιο αλλά με βιομάζα (κοπριές των ζώων και υπολείμματα υλοτόμησης). Είναι και αυτό έργο φιλικό προς το περιβάλλον αφού θα με τη λειτουργία του θα σβήσουν 100 ξυλόσομπες και 80 καυστήρες, ενώ θα υπάρχει σε όλα τα νοικοκυριά όφελος 70% στο κόστος θέρμανσης του χειμώνα.
Έτσι οι κάτοικοι της Ανάβρας, χάρις στα έργα που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν, θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Το 1/3 των εσόδων από το αιολικό πάρκο ήδη από τον Αύγουστο του 2010 παρακρατείται με σκοπό να εκπίπτει από τα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων του χωριού. Αν σε αυτά προστεθούν οι δωρεάν παροχές σε στάθμευση, κλειστό γυμναστήριο και η μειωμένη κατά 70% δαπάνη για θέρμανση και ζεστό νερό, είναι προφανές ότι οι Αναβριώτες σε περίοδο κρίσης θα βλέπουν το εισόδημά τους τουλάχιστον να σταθεροποιείται, αν όχι να αυξάνει.
Έτσι ένα χωριό ορεινό που δεν είχε μέλλον, χάρις στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του (κτηνοτροφία, αέρας, νερό) άλλαξε όψη, ανθεί, έχει μέλλον, και αποτελεί ήδη προορισμό. Είναι ένας τόπος ευχάριστος για όσους κατοικούν εδώ και για όσους τον επισκέπτονται. Από 300-350 που ήταν οι κάτοικοι του χωριού το 1990, σήμερα ξεπερνούν τους 500 χάρις στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και στην ολοκληρωμένη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Είναι ένα χωριό με 0% ανεργία και 0% εγκληματικότητα, ενώ το εισόδημα των κατοίκων είναι -ασυνήθιστα για την ελληνική ύπαιθρο- υψηλό.
Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι ή κοινοτάρχες, να είναι εργατικοί και έντιμοι, να μην στοχεύουν στο προσωπικό συμφέρον, να μην αποβλέπουν μόνο στη δόξα και την προσωπική ανέλιξη, και να μην υπηρετούν κανένα κομματικό χώρο. Να έχουν ένα και μοναδικό στόχο, -αυτόν για τον οποίο τους εξέλεξαν οι δημότες-, να επιλύσουν όσα περισσότερα προβλήματα μπορούν με μεράκι, αποτελεσματικότητα και όραμα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

postheadericon Δημοσιογραφία από τον καναπέ δεν γίνεται Κυρία Ραγκούση...και αφού έτσι θέλετε να δουλεύετε, καλά κάνετε, αλλά τουλάχιστον να το κάνετε σωστά!!


Απάντηση Γιώργου Μερτίρη

Δημοσιογραφία από τον καναπέ δεν γίνεται Κυρία Ραγκούση...και αφού έτσι θέλετε να δουλεύετε, καλά κάνετε, αλλά τουλάχιστον να το κάνετε σωστά!!

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ:

Οδηγώ και σε σκέπτομαι
Έντονα δυσαρεστημένη δηλώνει η συμπαθής τάξη των ιδιοκτητών φορτηγών χωματουργικών εργασιών, σχετικά με καταγγελία της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ότι απορρίπτουν σκουπίδια του δήμου σε παράνομη χωματερή στην περιοχή Αγ. Μαρίνας του γειτονικού δήμου Μαραθώνα.
Η πραγματικότητα, που μάλλον δεν έψαξαν οι καταγγέλλοντες, είναι ότι τα μεταφερόμενα υλικά απορρίπτονται σε παλιό νταμάρι της Αγ. Μαρίνας, πάνω απ’ το λιμάνι, του οποίου ο ιδιοκτήτης έχει πάρει άδεια αποκατάστασης του τοπίου. Για να γεμίσει η τεράστια τρύπα του παλιού νταμαριού, δέχεται μπάζα και άλλα παρεμφερή υλικά. Τώρα αν οι καταγγέλλοντες αποδείξουν ότι μεταφέρονται εκεί και διάφορα σκουπίδια επιβαρυντικά για το περιβάλλον, τότε κι εμείς μαζί τους. Αν δεν μπορούν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί απέναντι στους ιδιοκτήτες των φορτηγών, που απλά κάνουν νόμιμα τη δουλειά τους και να μην τους κατηγορούν αδίκως.
( Τα έντονα γράμματα δικά μου Γ.Μ )
Ερωτήματα:
Κυρία Ραγκούση,
Στα τόσα χρόνια που κάνεις; δημοσιογραφία έχεις επισκεφθεί τον συγκεκριμένο χώρο; Γνώριζες την ύπαρξη του;
Αν ναι, δεν είδες τι ρίχνουν εκεί μέσα; Αν όχι, γιατί δεν έκανες μια βολτίτσα από εκεί, πριν γράψεις ότι έγραψες;
Έκανες ποτέ κάποια έρευνα, για το που πάνε τα μπάζα , τα χημικά και τοξικά απόβλητα του Δήμου;
Διάβασες την καταγγελία της ομάδας Περιβάλοντος της "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ" ;
Διάβασες σε ποιους κοινοποιείται η καταγγελία;
Ζήτησες ενημέρωση για την καταγγελία και από την "συμπαθή" ομάδα περιβάλλοντος της ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ;
Είδες τα video; και εάν ναι, τι κατάλαβες εσύ, αθώα μπάζα και κλαδιά; ή και τοξικά χημικά;
Ρώτησες στον Δήμο για τα καταγγελλόμενα;Αν ναι τι σου είπαν;
Εμείς κυρία Ραγκούση, διατηρούμε την σοβαρότητα , την υπευθυνότητα και τηρούμε τις αρχές  που οφείλουμε και έχουμε απέναντι στο 8.5% που μος ψήφισε. Να ελέγχουμε την εξουσία , να προτείνουμε λύσεις και να καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις.
Να είσαι σίγουρη, εάν μας ζητούσες πληροφορίες για το θέμα θα σε ενημερώναμε ως οφείλουμε, αλλά θά έπρεπε να διαθέτεις τα παραπάνω στοιχεία για να λειτουργήσεις και εσύ ως όφειλες. Ελπίζω η κούραση να σε έκανε να μην είσαι συνεπής ως προς τις αρχές της δεοντολογίας και όχι να βρίσκεσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στην "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ". 
Όσο αφορά την συμπαθή τάξη των ιδιοκτητών φορτηγών,μας είναι το ίδιο συμπαθήςόσο και όλες οι άλλες κοινωνικές τάξεις, αλλά οταν βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο, η υγεία ,το περιβάλλον και ενεργούνται παράνομες πράξεις, εμείς δεν θα λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος, ούτε και μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων της Δημοτικής μας Παράταξης και το καλό των Δημοτών.
 Εμείς είμαστε κίνημα πολιτών και δεν χρωστάμε σε καμιά συντεχνία και σε κανένα τζάκι , άλλοι εξοφλούν λογαριασμούς!!!

Γιώργος Μερτίρης

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.