Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

postheadericon Επτά Εκατομμύρια Λόγοι Ενάντια στο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι


Επτά Εκατομμύρια Λόγοι Ενάντια στο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι
Άρθρο του Γιώργου Μερτίρη 
Όταν δεν έχουμε όραμα για το μέλλον μας, δεν μπορούμε παρά να ακολουθούμε τις επιταγές άλλων.
Όταν δεν έχουμε αποφασίσει τι πόλη θέλουμε, τότε δεν μπορούμε να την σχεδιάσουμε. Άρα το πρώτα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας είναι να απαντήσουμε στο πιο πάνω ερώτημα: ΤΙ ΠΟΛΗ ΘΕΛΟΥΜΕ;…..
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ανατολική Αττική ακολουθεί δυστυχώς τα αχνάρια της Δυτικής. Ξαφνικά, εκτός του Αεροδρομίου, έρχονται δύο ΧΥΤΑ (στην Κερατέα και στο Γραμματικό), τέσσερις βιολογικοί (Μαραθώνα, Σπάτων, Παιανίας, Αεροδρομίου) και επανέρχεται το σχέδιο για τις Ανεμογεννήτριες στην θάλασσα του Σχοινιά, με μεγάλο μερίδιο ευθυνών να αναλογούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια.
Και εξηγούμαι:
Παγκόσμια, η περιοχή των παλαιοντολογικών ευρημάτων στο Πικέρμι  ονομάζεται η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Φαντάζεστε ένα τεράστιο ΚΕΛ κάτω από την Ακρόπολη;  Θα το επέτρεπε κανένας να γίνει; Φυσικά και όχι. Όμως, αυτό προσπαθούν να  επιβάλουν να γίνει στην περιοχή μας. Ζούμε σε ένα τόπο με ιστορία  7.000.000 ετών  και έχουμε δίπλα μας ένα παλαιοντολογικό θησαυρό σε μια περιοχή που είναι πνιγμένη στα μπάζα και τα σκουπίδια, και το μόνο που έχει γίνει για να προβληθεί  είναι μια θλιβερή έκθεση  του τηλεοπτικού Αδαμόπουλου στο ισόγειο της κοινότητας Πικερμίου, που περιτριγυρίζεται από το ίδιο θλιβερό πλαστικό γκαζόν.
Εάν είχαμε αξιοποιήσει ή ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή τον χώρο των παλαιοντολογικών ευρημάτων στο Πικέρμι και δημιουργούσαμε το Παλαιοντολογικό Πάρκο με Mουσείο in situ, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για την πόλη μας. Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα πρότεινε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το φαραωνικό ΚΕΛ της ΕΥΔΑΠ στο πλατύ Χωράφι ,πολύ κοντά με το  Πάρκο. Το δεύτερο σημαντικό θα ήταν ότι τόσο το μετρό όσο και η Αττική οδός θα ήταν προς υλοποίηση ή ήδη υλοποιημένα για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες του Πάρκου, ενώ παράλληλα θα είχε ήδη δρομολογηθεί και το Νοσοκομείο Αν. Αττικής στις υποδομές του ΠΝΑ.  Μπορούσαν να είχαν γίνει τέτοια έργα υποδομών και ανάπτυξης στην πόλη, και σήμερα τα περισσότερα προβλήματα των κατοίκων θα ήταν λυμένα.
Με  όραμα, με βούληση και με  σχεδιασμό,  η πικερμική πανίδα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της μεγαλύτερης «ιστορικής διαδρομής» της Ελλάδας η οποία ξεκινά 7.000.000 χρόνια πριν (Πικέρμι), συνεχίζει στους ιστορικούς αρχαίους χρόνους μέσα από το πλήθος των γνωστών και μη αρχαιολογικών θέσεων της περιοχής (Μαραθώνας, Αρτέμιδα, κλπ), συνεχίζει στα χρόνια του Βυζαντίου μέσα από τα Βυζαντινά Μοναστήρια (Πεντέλη), προχωρά στην προβιομηχανική Ελλάδα με τα λιγνιτωρυχεία της Διασταύρωσης και καταλήγει στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου με  το ναυάγιο του πλοίου  «Χειμμάρα» στην Ραφήνα (1947). Μέσα σε αυτή τη διαδρομή, τρεις διαφορετικές «κοινότητες» σφραγίζουν την ταυτότητα της περιοχής: Μικρασιάτες,  Σαρακατσαναίοι, Αρβανίτες, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να αναδειχθεί η παράδοση και η κουλτούρα τους με πολλαπλούς τρόπους.
Η δημιουργία   μιας τέτοιας  ιστορικής διαδρομής, σε  συνάρτηση με το φυσικό κάλλος της περιοχής, είναι ο τρόπος  που ο Δήμος μας  θα μπορούσε να αναπτύξει την τοπική του οικονομία μέσα από τον διεθνή και εσωτερικό τουρισμό. Αυτή είναι εξάλλου  η πρόκληση και το Όραμα της «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» για τον Δήμο μας όπως προγραμματικά έχουμε δηλώσει. Φανταστείτε δε, αυτό να συνδεόταν με την «πράσινη ανάπτυξη». Θα αποτελούσε η περιοχή πόλο έλξης αλλά και παραδειγματισμού πολλών Δήμων  όπως σήμερα έχουμε σαν παράδειγμα την κοινότητα Ανάβρας
Με αυτό τον τρόπο, δεν θα τολμούσαν  σήμερα  τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να κάνουν την «επιδρομή» τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής..
Αγαπητοί φίλοι,
Είναι ανεπίτρεπτο να σερνόμαστε πίσω από τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κεντρικών σχεδιασμών. Είναι βέβαιο, ότι τα κέρδη τους και τα συμφέροντα τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αν.  Αττική. Μας βρήκαν απροετοίμαστους, ανοχύρωτους και προσπαθούν να τα εφαρμόσουν .
Ακολουθώντας την παραπάνω λογική, δεν έχουμε εμείς σαν πολίτες  κανένα λόγο να αποδεχτούμε ένα τερατώδες ΚΕΛ με διαχειριστή την ΕΥΔΑΠ στο Πλατύ Χωράφι, όπου θα εξυπηρετεί πάνω από 300.000 πληθυσμό, πολύ δε περισσότερο, να υποδείξουμε το που θα γίνει. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι μόνο το 20% με 30% περίπου των οικιών  του Δήμου μας θα εξυπηρετηθεί  στο συγκεκριμένο ΚΕΛ. Οι υπόλοιπες περιοχές θα συνεχίσουν  να εξυπηρετούνται με τα βυτιοφόρα. Στην  περίπτωση όμως δημιουργίας τοπικού ΚΕΛ,(3βάθμιο,υπόγειο,με επαναχρισιμοποίηση του νερού, κόκκινες βρύσες)  στο δίκτυο μπορούν να συνδεθούν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου. Η λογική να φύγει το πρόβλημα από εμάς και να πάει όπου θέλει δεν μπορεί και δεν πρέπει είναι άποψη των  ενεργών Πολιτών. Εμείς πρέπει να υλοποιήσουμε το όραμα μας για την πόλη που θέλουμε να ζούμε, με πρωτεργάτες τους κατοίκους και τον Δήμο, βασισμένοι στην αρχή ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα σκουπίδια και τα λύματα του.
Προεκλογικά, όλοι οι συνδυασμοί στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου είχαν δεσμευτεί στα προγράμματα τους για τοπικό ΚΕΛ και όταν αυτά τυπώνονταν, ο κ. Λιακόπουλος είχε αναπτύξει την θέση του για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και όλοι ξέραμε τι μας έρχεται.
Με ποια λογική πρέπει να συρθούμε σε διαπραγμάτευση;  Γιατί δεν συναποφασίζει ο Δήμος Ραφήνας και ο Δήμος Σπάτων (όπως οι νέοι Δήμαρχοι είχαν δεσμευτεί προεκλογικά) την δημιουργία τοπικών ΚΕΛ έτσι ώστε να κάνουν ασύμφορη την επένδυση της ΕΥΔΑΠ;
Πολύ δε περισσότερο, όταν η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής με το πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής» με συγκεκριμένη αναφορά σε 5 Δήμους: Κρωπίας, Ν. Μάκρης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αρτέμιδας, Ραφήνας δίνει 150.000.000 ευρώ για «δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ΕΕΛ». Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προς Φορείς του Δημοσίου, ευρύτερου Δημοσίου και ΟΤΑ με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  το οποίο συγχρηματοδοτείται από  το ταμείο Συνοχής χρηματοδοτεί με το ποσό των  200.000.000 ευρώ τους παραπάνω φορείς για «αναβάθμιση – επέκταση και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων».
Εδώ είναι και οι μεγάλες ευθύνες του Α .Κεχαγιόγλου σαν Δήμαρχος ,αλλά και του Γ. Χριστόπουλου σαν αντιπολίτευση, που δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να έχουμε τοπικό ΚΕΛ.  Δεν αξιοποίησαν ούτε  αυτά τα προγράμματα  είτε εφαρμόζοντας τα (Α. Κεχαγιόγλου), είτε πιέζοντας να εφαρμοστούν(Γ. Χριστόπουλος) . Οι ευθύνες  είναι μεγάλες γιατί ή  ήξεραν και αποτελούν το βαθύ χέρι του Κράτους ή δεν ήξεραν, οπότε αυτό είναι επικίνδυνο. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι το Όραμα τους για τον Δήμο, είναι αποσπασματικό , κάποιες  φορές τυχαίο και κύρια Διαχειριστικό .  Ελπίζω στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ο νέος Δήμαρχος και το επιτελείο του,  να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των Πολιτών και να αναλάβουν δράση για την επίλυση του μεγάλου αυτού θέματος για τον Δήμο μας .Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όλους εμάς που ασκούμε αντιπολίτευση .Επίσης είναι σαφέστατες και οι ευθύνες που έχουν και οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής.
Μια άλλη διάσταση του θέματος της Διαχείρισης των Λυμάτων,   είναι το γεγονός ότι  το κύριο ενδιαφέρον των «μεγάλων συμφερόντων» δεν περιορίζεται μόνο στα κέρδη από την διαχείριση  λυμάτων, αλλά κυρίως στην συνολική  διαχείριση των δικτύων   νερού. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός -κατά δήλωση του Πρωθυπουργού-, ότι η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται. Μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Μπάρδη στη θέση  του Διευθύνοντος  Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ο οποίος έχει διατελέσει επί 21 χρόνια συνεργάτης της εταιρίας Veolia, η οποία έχει δηλώσει πολλές ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ.  Εκτός της Veolia, και οι ελληνικές εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ επιδιώκουν τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό. Είναι τόσο «ωραία» τα πράγματα, που όλως τυχαίως δύο μεγαλοστελέχη της ΤΕΡΝΑ έχουν τοποθετηθεί στη ΕΥΔΑΠ σαν Γενικοί Γραμματείς!!!! Στο ίδιο εκρηκτικό μείγμα μπήκε και η MIG η οποία δημιούργησε κοινή εταιρία με την Veolia κατέχοντας το 49% για «πράσινες» business.
Όπως καταλαβαίνετε, το σταδιακό πρόβλημα έλλειψης νερού, θα προσφέρει στους παραπάνω επιχειρηματίες μέσω της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και πώληση ενός πολύτιμου φυσικού αγαθού όπως είναι το νερό, με ότι τιμολόγιο τους συμφέρει, χωρίς βέβαια καμία κοινωνική ευαισθησία.
Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος, πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχει ο Δήμος από την δημιουργία τοπικού ΚΕΛ: να έχει την δυνατότητα διαχείρισης του νερού, είτε επιστρέφοντάς το  στους Δημότες με κόκκινες βρύσες για πότισμα, πλύσιμο κ.λ.π ,είτε να επαναχρησιμοποιηθεί  για  το πότισμα Δημοτικών χώρων, αναδασώσεων κ.λ.π .
Συμπερασματικά, αν δεν υπάρχει όραμα, σχεδιασμός, πρωτοπορία, διαφάνεια και ενημέρωση, εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες  δεν γίνουν μια γροθιά για να αντισταθούν σε αυτή την λαίλαπα που έρχεται, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι,  ότι μας φτωχοποιούν για να μας ρίξουν το ηθικό, τότε,  το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πετύχουν τα σχέδια τους.
Η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» σαν Δημοτική Κίνηση ενεργών πολιτών, θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα για την πόλη της καρδιάς μας.
Ο Γιώργος Μερτίρης είναι  Δημοτικός  Σύμβουλος  Ραφήνας – Πικερμίου με  τη Δημοτική Κίνηση «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ».
Τηλέφωνο : 6936001169 – Email : oikopolisr.p@gmail.com




About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.