Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

postheadericon ΚΕΛ Ραφήνας

Με αφορμή τις νέες εξελίξεις για το ΚΕΛ Ραφήνας και τις αντικρουόμενες πληροφορίες περί της δημιουργίας του, η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» πήρε την πρωτοβουλία και προκάλεσε συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά  με το θέμα. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο κος Χριστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Στέφος και  κ. Μπατάλης, ο υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος κ. Αντενούτσι, ο πρώην Δήμαρχος και νυν Δημ. Σύμβουλος Αρτέμιδας κ. Κασίμης, ο  ειδικός  κ. Ζαρκανίτης, ο υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαστεφάνου και εκ μέρους της «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», ο κ. Μερτίρης, ο κ. Γκινοσάτης, η κα Ραφτοπούλου, ο                      κ.  Καλαθάκης και η  κα Πιστέντη.
Οι εκπρόσωποι της «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» εξέφρασαν στο νέο Δήμαρχο τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις  σχετικά με την κατασκευή του ΚΕΛ Β. Μεσογείων οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής:
-          Επανέρχεται ένα παλιό, επικίνδυνο και καταστροφικό σχέδιο το οποίο είναι ήδη καταδικασμένο στην συνείδηση όλων των κατοίκων της περιοχής.
-          Γίνεται προσπάθεια να προκαταλάβουν τις νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές προκειμένου να μην γίνει η προβλεπόμενη διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες.
-          Προκρίνεται ένα πολυδάπανο και φαραωνικό έργο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων και σε βάρος της υγείας, της περιουσίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Μετά από συνολική ενημέρωση του κ. Κασίμη για την ιστορία του έργου και για τις νέες εξελίξεις, ο ίδιος εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στη δημιουργία του. Μαζί του συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και ο νέος Δήμαρχος κ. Χριστόπουλος έθεσε εαυτόν στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον του προτεινόμενου ΚΕΛ.
Ο κ. Χριστόπουλος ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είχε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και θα μας πληροφορούσε μέχρι την Παρασκευή 26/11/2010 για τις εξελίξεις προκειμένου κι εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τους πολίτες.
Αντί  πληροφόρησης από τον κ. Χριστόπουλο, διαβάσαμε σήμερα Παρασκευή 26/11, συνέντευξη του νέου Δημάρχου στην εφημερίδα Ανατολική Ακτή όπου εμφανίζεται να συντάσσεται απόλυτα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ την οποία στη σύσκεψή  είχε κατηγορηματικά απορρίψει.
Αντίθετα με τις παλινωδίες του κ. Χριστόπουλου, η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» θα συνεχίσει να παλεύει για την υλοποίηση της πρότασης της για δημιουργία Δημοτικού ΚΕΛ τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και ενάντια στο φαραωνικό έργο στο πλατύ χωράφι.
Γραφείο Τύπου «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

postheadericon Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων μαγειρικών ελαίων

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα
γραφεία του οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, για το θέμα της εναλλακτικής
διαχείρισης αποβλήτων μαγειρικών ελαίων, ως καύσιμο για την θέρμανση
σχολικού συγκροτήματος του Δήμου Ραφήνας. Στην συνάντηση συμμετείχαν:
1)Κος Δημητρόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας,
2)Κος Πιστικίδης, αντιδήμαρχος Ραφήνας
3)Κος Μερτίρης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
4)Μάρκος Γάρρας, εκπρόσωπος εταιρείας Oilconvert
5)Σπύρος Μουστάκης, πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
6)Χάρης Μουρκάκος, πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
Μετά από διαλογική συζήτηση και ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κο
Δημητρόπουλο και τον κο Πιστικίδη, ζητήθηκαν το είδος της τεχνολογίας,
οι τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας,
κος Γάρρας, δεσμεύτηκε για την άμεση αποστολή πλήρους προσφοράς για το
συγκεκριμένο μηχάνημα.
Η γενικότερη αίσθηση ήταν η αποδοχή της τεχνολογίας και η χρησιμότητά
της σε ότι αφορά, αφενός την περιβαλλοντική της διάσταση ,και,
αφετέρου το χαμηλό της κόστος σε σχέση με την ωφέλεια. Η εφαρμογή της
συγκεκριμένης τεχνολογίας, δεδομένου του χαμηλού κόστους και της
μεγάλης περιβαλλοντικής-κοινωνικής ωφέλειας, κρίνεται ότι αποτελεί
θέμα χρόνου.
Ο κος Μερτίρης τόνισε την ωφέλεια της εφαρμογής σε ότι αφορά την
περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, ανάπτυξε το θέμα του όγκου
των μαγειρικών ελαίων που πετιούνται σε μη απορροφητικούς βόθρους,
τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα από το Δήμο (π.χ. μείωση
δημοτικών τελών) σε ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ.,  που
παραδίδουν τουλάχιστον 50 λίτρα έλαια το μήνα.
Η πρωτοβουλία για αυτή τη ενέργεια και τη συνάντηση, ανήκει στη
δημοτική Κίνηση ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ με άμεση ανταπόκριση από τον ΟΡΛ Ραφήνας που
θα χρηματοδοτήσει και το έργο. Είναι σίγουρο, ότι μετά την πρώτη
εφαρμογή θα επεκταθεί σε όλα τα σχολικά κτήρια του νέου Δήμου καθώς
και στο Δημοτικό κολυμβητήριο.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

postheadericon Διαχείριση απορριμμάτων SOS


   Βρισκόμαστε σε μια εποχή αλλαγών των πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων.
√   Μέχρι 28/12/2010 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προσπάθειες κλεισίματος και αποκατάστασης του περιβάλλοντος όλων των ΧΑΔΑ (αρκετές εκατοντάδες χώροι συνεχίζουν να λειτουργούν) διαφορετικά ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι άμεσος.
√   Η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προβλέπει μια σαφή ιεραρχία στη διαχείριση των απορριμμάτων με κατά σειρά πρόληψη/μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση – κομποστοποίηση, κάτι που απέχει πολύ από τις ακολουθούμενες πρακτικές στη χώρα μας. Μόνο υπολείμματα πρέπει να καταλήγουν σε οργανωμένους χώρους υγειονομικής ταφής, ιδιαίτερα αν αυτοί έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, διαφορετικά η ΕΕ μπορεί να ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει και να επιβάλει πρόστιμο για μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το 2002 μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου Συνοχής (που χρηματοδοτεί συνήθως τα έργα υποδομών).  
√    Οι φορείς διαχείρισης είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής με βάση ορισμένες προδιαγραφές, ώστε να περιορίζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να παρακολουθούν με αξιόπιστο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης την λειτουργία αυτών των χώρων και να διαθέτουν επαρκείς πόρους για την αποκατάσταση των χώρων μετά το οριστικό κλείσιμό τους.
√    Η πρόσφατη ελληνική νομοθεσία προβλέπει επίσης σημαντικές αλλαγές, μεταξύ άλλων να πληρώνουν οι Δήμοι για την ταφή των απορριμμάτων τους όχι πλέον καταβάλλοντας το 6% του προϋπολογισμού τους αλλά με βάση τους τόνους απορριμμάτων τους που οδηγούνται για ταφή.
√   Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει ακόμα ρητά αλλά στις περισσότερες χώρες και πόλεις της Ευρώπης (και όχι μόνο) ΚΑΙ οι πολίτες πληρώνουν τέλη καθαριότητας με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων που πετάνε (Πληρώνω όσο Πετάω) και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου τους (κατοικία, επαγγελματικός χώρος κα).

Στον Δήμο μας τι γίνετε;
Γραφείο τύπου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.