Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

postheadericon ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ  ΤΗΝ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ.
Παρ’ όλο που αναγκαστήκαμε σε αποχώρηση από την συζήτηση στο ΔΣ για την απογραφή του Δήμου γιατί μας δόθηκαν  περίπου 300 σελίδες με τα στοιχεία 5 ώρες πριν την συνεδρίαση, σας παρουσιάζουμε μετά την μελέτη της θεματικής ομάδας Οικονομίας της «Οικόπολις» με συντονιστή τον κ. Βαγγέλη Μακρή Οικονομολόγο, τα συμπεράσματα και τα ερωτηματικά που προκύπτουν.
1).ΡΑΦΗΝΑ
1.1).Είναι γνωστό οτι οι οικονομικές υπηρεσίες του πρό Καλλικράτη Δήμου Ραφήνας  τηρούσαν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου με οργανωμένο μηχανογραφικό  σύστημα.
1.2).Μας παρουσιάζουν σήμερα μια οικονομική κατάσταση του Δήμου ,που βασίζεται σε μιά απογραφή των ενεργητικών και παθητικών στοιχείων  με 1 Ιανουαρίου 2011, σαν να μην υπάρχουν τα απολογιστικά στοιχεία τέλους χρήσης (Δεκέμβριος 2010) που υποχρεωτικά είναι και στοιχεία έναρξης.Θα πρέπει να μας ενημερώσουν  πρώτα με τα οικονομικά στοιχεία που  ο Δήμος έκλεισε με 31 Δεκεμβρίου 2010  και έπειτα να δεχθούμε και να ψηφίσουμε ,την απογραφική οικονομική κατάσταση  με τα στοιχεία έναρξης   1 Ιανουαρίου 2011..
1.3).Είναι αναγκαία η παρουσίαση  και η ενημέρωση των δημοτών  με τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία   του Δήμου με 31 Δεκεμβρίου 2010 ,καθ΄όσον θα πρέπει να δικαιολογηθεί η συσωρευμένη ζημιά που εμφανίζεται στην απογραφή έναρξης άν προέρχεται από τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία (Δεκεμβρίου 2010) ή από την απογραφή έναρξης,
καθ΄όσον απο το γεγονός αυτό θα κριθεί η  ορθότητα τόσο των απολογιστικών στοχείων όσο και   της απογαραφής έναρξης.
1.4).Ο πρό Καλλικρατικός Δήμος της Ραφήνας  εμφανίζει έναν  απογραφικό δανεισμό  έναρξης της τάξεως των 5.607.246 € ο οποίος διακρίνεται σε Μακροπρόθεσμο 2.722.704€ και σε Βραχυπρόθεσμο 2.884.543 €., τι ποσό υπάρχει στα απολογιστικά λογιστικά στοιχεία με Δεκέμβριο 2010;;;;;
1.5).Τα άμεσα ρευστοποιήσημα στοιχεία του ενεργητικού (Κυκλοφορούν ενεργητικό ,που περιλαμβάνει –Αποθέματα-Απαιτήσεις & Διαθέσημα) εμφανίζει ένα συνολικό ποσό 2.478.331 € που καλύπτει το  86% των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ,αυτό σημαίνει οτι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και  άν θα λάβουμε υπ΄όψιν  και την εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού, τότε θα χρειασθεί  επιπλέον δανεισμός.
1.6).Αυτό που παρατηρούμε είναι οτι υπάρχει μιά πρόβλεψη εσόδων για τη χρήση  872.905 € τα οποία μειώνουν την συνολική ζημιά .Ερωτάται το ποσό αυτό έχει εισπραχθεί σήμερα ;;;
Ερωτάται ο τέως Δήμαρχος  γιατί αυτή η κατάσταση και από πού προέκυψε η συσωρευμένη ζημιά;;;
Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει   γιατί  παρέδωσε το  Δήμο σ΄αυτή την άσχημη οικονομική  κατάσταση ;;;;
2).ΠΙΚΕΡΜΙ
2.1).Η κοινότητα Πικερμίου  εμφανίζει έναν απογραφικό ισολογισμό έναρξης χωρίς ζημία αλλά έναν επίσης μεγάλο δανεισμό.
2.2).Και στην περίπτωση αυτή  για να αντιληφθούμε τη συμβαίνει πρέπει να μας παρουσιάσθούν  τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία  με Δεκέμβριο 2010.
2.3).Ο συνολικός   απογραφικός δανεισμός  ανέρχεται στο ποσό των 3.405.028 € με διάκριση σε Μακροπρόθεσμο  1.519.592 € και σε Βραχυπρόθεσμο 1.885.437 €  και εδώ το έρωτημα είναι τι ποσό υπάρχει στα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία με Δεκέμβριο 2010;;;;;
2.4). Τα άμεσα ρευστοποιήσημα στοιχεία του ενεργητικού (Κυκλοφορούν ενεργητικό ,που περιλαμβάνει –Αποθέματα-Απαιτήσεις & Διαθέσημα) εμφανίζουν ένα συνολικό ποσό  672.178 € που καλύπτει  μόλις το  35,6% των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ,αυτό σημαίνει οτι υπάρχει  μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και  άν θα λάβουμε υπ΄όψιν  και την εξυπηρέτηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού ,τότε θα χρειασθεί  επιπλέον δανεισμός.
Γιατί κύριε κοινατάρχα οδηγήσατε σ΄αυτή την κατάσταση την κοινότητα;;;;;;
3.ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ
3.1).Ο Ενοποιημένος πλέον Δήμος με την ονομασία Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ,παρουσιάζει μιά όχι  καλή οικονομική  απογραφική κατάσταση έναρξης με τα εξής οικονομικά μειονεκτήματα:
   Α).Συσωρευμένη ενοποιημένη ζημιά  3.009.135 € που προέρχεται από το δήμο Ραφήνας
   Β).Συσωρευμένες  ενοποιημένες υποχρεώσεις  ‘’Χρέη΄΄   9.012175 €  με διάκριση
        Β1).Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις     4.242.294 € καί
        Β2).Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις      4.769.980 €
  Γ).Συσωρευμένες  Βραχυπρόθεσμες Απαιτήσεις ‘’εισπράξεις’’  3.150.510 €, οι οποίες ,
      καλύπτουν το  66% των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ‘’χρέη’’.
Αυτό σημαίνει  αδυναμία εκπληρώσεως των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων και οτι άν στην δεδομένη στιγμή απαιτήσουν άμεση πληρωμή όλοι οι προμηθευτές ,ο ενοποιημένος δήμος  θα βρεθεί  σε αδυναμία πληρωμών με όλες τις συνέπειες.
Ο ενοποιημένος Δήμος  με τα απογραφικά οικονομικά στοιχεία  ,δέν έχει τις απαιτούμενες ταμειακές ροές  που θα του εξασφαλίσουν την ομαλή αποπληρωμή  των υποχρεώσεών του  καθώς και την ομαλή λειτουργία του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει  σε τρεις λύσεις:  α) αύξηση των εσόδων (επιβολή  νέων  ή αύξηση  των υπαρχόντων δημοτικών τελών)  β)  περικοπή δαπανών  και γ) με αύξηση του δανεισμού, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και η ομαλή λειτουργία του Δήμου.
Ερωτάται ο νέος Δήμαρχος  τι  μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε  να εξομαλυνθούν όλα τα ανωτέρω δυσμενή  οικονομικά στοιχεία;;;;;

Βαγγέλης Μακρής - Οικονομολόγος
Συντονιστής Θ.Ο. Οικονομικών της Δημοτικής Κίνησης «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»

0 σχόλια:

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.