Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

postheadericon ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ


Καλησπέρα σας,

Σάς παρακαλούμε να φιλοξενήσετε μια επιστολή μας. Αναφέρεται σε άρθρα  που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Ηλεκτρονικό Τοπικό Tύπο και  κατά τη γνώμη μας δημιουργούν λάθος εντυπώσεις.

 

Στη διάθεσή σας για κάθε άλλη διευκρίνιση

 

Σάς ευχαριστούμε 


ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Απολογητές………….. ή κάτι άλλο …….

Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν κατατίθενται απόψεις και προτάσεις από πολίτες και φορείς, που αγωνιούν και αυτοί μαζί με εμάς, για όσα σχεδιάζονται για το ΚΕΛ στη περιοχή μας.
Παράλληλα εκφράζουμε και την απορία μας, όταν κάποιες απόψεις αντί να επιχειρηματολογούν για τη λύση που προτείνουν, διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.
Συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο που γόνιμα αναπτύσσεται, αποσαφηνίζουμε τις θέσεις μας και απαντούμε σε θεωρίες που κυκλοφορούν και αδικούν ή ζημιώνουν τον αγώνα που σχεδιάζει και κλιμακώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά του ΚΕΛ. 
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν απόψεις που ανάμεσα σε άλλα, στηλιτεύουν τη Συντονιστική Επιτροπή ότι, είναι αντιρρησίες, εμποδίζουν ένα έργο υποδομής, είναι μειοψηφία  και θέτουν το δίλημμα, θέλετε το ΚΕΛ ή τους βόθρους.
Αντικειμενικά το δίλλημα  ΚΕΛ ή βόθροι, υπηρετεί μια λογική συγκάλυψης. Από τη μια πλευρά δεν φωτίζει τις αιτίες που η Ανατολική Αττική (και όχι μόνο) δεν έχει αποκτήσει αποχετευτικό δίκτυο  τόσες δεκαετίες, από την άλλη αποσπά τη προσοχή από τα ουσιαστικά διλλήματα και αποπροσανατολίζει.
 Αυτά είναι, γιατί ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι με τόσα παλαιοντολογικά ευρήματα, με κοντινούς οικισμούς, με ξεπερασμένες τεχνολογίες, με τόσους κινδύνους στη δημόσια υγεία. Φτιάξτε έργα που να υπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και να προκαλούν το σεβασμό τους. Αυτά χρειαζόμαστε !
Ευθύνες για τη κατάσταση που βιώνουμε, δεν πρέπει να αναζητάμε στους κατοίκους, τους συλλόγους, τη συντονιστική επιτροπή. Δεν  φταίνε αυτοί που τόσα χρόνια δεν έχουμε αποχετευτικό δίκτυο. Αντίθετα αυτοί αγωνίζονται, κραυγάζουν, αλλά η πολιτεία δεν συγκινείται. Αγνοεί τη γενική κατακραυγή και επαναφέρει τη ξεπερασμένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ του 2003 με κάποιες βελτιώσεις.
Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, δεν θέλει το έργο - χαβούζα  που θα επιβαρύνει το περιβάλλον, θα είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα μολύνει τις θάλασσες που κολυμπάμε, θα απαξιώσει τη περιοχή και ότι με κόπο απόχτησαν οι κάτοικοι.
Μειοψηφική και απομονωμένη είναι η άποψη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Αυτό αποδεικνύεται και από τη  συνάντηση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του  ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, στις 02-10-2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου.
Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι, τριάντα σύλλογοι και σωματεία του Δήμου, τα Τοπικά Συμβούλια, οι δημοτικές παρατάξεις (η Αγωνιστική Συσπείρωση λέει όχι στο Πλατύ Χωράφι, αλλά διαχώρισε τη θέση της), άτομα και ομάδες, λένε ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Επίσης,
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου  ψήφισε ομόφωνα το ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.  Με παρέμβαση μας  σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισε, να ληφθούν πρωτοβουλίες για κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας στη κατεύθυνση και ο γείτονας Δήμος με σαφήνεια να δηλώσει ότι, δεν θέλει το συγκεκριμένο έργο, ανοίγοντας το δρόμο για άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός άλλου έργου που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Όταν δρομολογούνται τέτοιες ενέργειες και οργανώνονται και άλλες,  συναντήσεις με εκπροσώπους υπουργείων, με βουλευτές, με το Περιφερειάρχη, με τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, με Επιμελητήρια, τη γεωλογική κοινότητα, το ΤΕΕ, επιστημονικές ημερίδες, με οργάνωση συγκεντρώσεων, συναυλίας διαμαρτυρίας, εκδηλώσεων στις γειτονιές, με παρουσία σε Δημοτικά Συμβούλια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλες ενέργειες που θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν τους κατοίκους, το λιγότερο έκπληξη μας προκαλεί ενυπόγραφο άρθρο,  που κατά δήλωση του αρθογράφου, δεν θέλει το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, αλλά παράλληλα….. το θέλει, αφού είναι έργο «περιβαλλοντικό γιατί σκοπό έχει την αναβάθμιση του οικοσυστήματος» και  με αδιάσειστο …τρόπο καταρρίπτει τη δράση  της Συντονιστικής Επιτροπής. Να τι λέει μεταξύ άλλων   
«…Όλα τα υπόλοιπα με αέναες συναντήσεις που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας τα ίδια πράγματα, με την κουβέντα με τις Δημοτικές Παρατάξεις που συμπαρίστανται αλλά δεν ενεργούν, με επιστολές, μάζεμα υπογραφών και συναυλίες βοηθάνε στην ενημέρωση αλλά λίγη ουσιαστική αξία έχουν για την αποτροπή..»
Με θαυμασμό διαβάζουμε πως είναι δυνατό, τόσο λιτά, με τόση σαφήνεια, να εκφράζεις αυτά που πιστεύεις πραγματικά για τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής και σε προέκταση τη δράση των ενεργών πολιτών, των κινημάτων, να διατυπώνεις τέτοια περιφρόνηση. Ότι αυτά που κάνουν αυτοί έχουν λίγη αξία, συνεπώς είναι άχρηστα, περιττά.
Έμμεσα μας προτείνει να κάτσουμε σπίτια μας αφού, δεν έχει αξία η δράση μας. Προφανώς ο αρθογράφος  και κάποιοι σαν αυτόν θα γνωρίζουν το καλό μας. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση των κατοίκων είναι ασήμαντη.
Οι συγκεντρώσεις που οι ενδιαφερόμενοι εκφράζουν απόψεις, ανησυχίες, μέτρα για λύσεις είναι αέναη επανάληψη. Οι  συλλογικές επεξεργασίες στηριγμένες στην επιστημονική γνώση, οι ημερίδες με ειδικούς επιστήμονες που προτείνουν λύσεις, που αξιολογούνται από τη κοινωνία, γίνονται οδηγός για την εξέλιξη και  την ανάπτυξη είναι …κουβέντα να γίνεται.
Όταν μάλιστα συμβάλλεις αιτήματα των κατοίκων που «καίνε», να γίνουν θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο και μετά από έντονες συζητήσεις να καταλήγουν σε συγκεκριμένες  ενέργειες για την επίλυση τους, έχουν μικρή αξία. Όταν ένα θέμα ανεβαίνει και γίνεται κυρίαρχο στη τοπική κοινωνία, θα το μετρήσουν πολύ όσοι θέλουν να το κουκουλώσουν ή πολύ περισσότερο να ενεργήσουν αντίθετα με τα συμφέροντα των πολιτών.
Μια κοινωνία που διαλέγεται, αξιολογεί, εκφράζεται, κινητοποιείται  με θάρρος  για αυτά που την αφορούν, ποιους φοβίζει άραγε. Μη παρασυρθούν από τη κοινωνική δυναμική, μήπως οι  «ειδικοί» χάσουν το κύρος  τους, μήπως…. 
Μα πράγματι γιατί να ανησυχούμε. Όλα είναι τακτοποιημένα. Η κοινωνία ανθεί, η ευτυχία έχει κουράσει, όχι άλλη, είναι πλεονασμός.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος μας λέει

«…Διατηρώ την επιστημονική μου άποψη γιατί δεν μπορώ να συνταχθώ σε ένα τυφλό αγώνα…»

Επειδή πολλοί έχουν την άποψη ότι,  κυρίαρχη θέση στη προσπάθεια μας έχει ο νομικός αγώνας, νομίζουμε ότι αυτή η αντίληψη είναι τουλάχιστον απόλυτη και δεν βοηθά σε ψύχραιμη αξιολόγηση και συνετό σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων μας. Η αναγωγή του νομικού αγώνα στο κυρίαρχο ή ακόμη περισσότερο στο μόνο τρόπο για λύση είναι υπερβολική γιατί, θεωρεί ότι το ΣτΕ είναι ο μοχλός λύσης των τοπικών πολιτικών (άρα και εθνικών) προβλημάτων. Η άποψη αυτή δεν απαντά στο γιατί δεν έχουν λυθεί τα τόσα πολλά και πιεστικά προβλήματα που υπάρχουν τόσα χρόνια και μπορεί να γίνει και επικίνδυνη γιατί μπορεί να στρέψει τη δράση μας σε λάθος κατεύθυνση.

Γιατί όμως θεωρεί τυφλό τον αγώνα μας ο αρθογράφος.
Διεξάγουμε τυφλό αγώνα όταν απαιτούμε και χρόνια αγωνιζόμαστε για να υπάρξει σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο στη περιοχή μας άραγε. Ή γιατί λέμε  για να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αυτό το αποχετευτικό δίκτυο (βιολογικός καθαρισμός) πρέπει να ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες-αιχμής, να είναι κλειστού τύπου – υπόγειο, χωρίς απόληξη στη θάλασσα, με επαναχρησιμοποίηση των υδάτων και των άλλων παραγόμενων προϊόντων, μακριά από οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους, μακριά από τη Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας, από τη Πικερμική Πανίδα, που χρόνια το απαιτεί η παγκόσμια γεωλογική κοινότητα.
Είναι σαφής η θέση μας. Θέλουμε ένα περιβαλλοντολογικό έργο που να αναβαθμίσει το τοπικό οικοσύστημα, που να πληροί  συνεπώς τα  παραπάνω κριτήρια και διεξάγουμε αποφασιστικό αγώνα για το σκοπό αυτό. Γιατί άραγε  αποσιωπούν, στρεβλώνουν,  συκοφαντούν και διαλαλούν ότι διεξάγουμε τυφλό αγώνα ή ότι οι αντιρρησίες του ΚΕΛ δεν έχουν καμία θέση.  Να τι προτείνει (σαν έσχατο ??) o αρθογράφος

«Για να σταματήσει το έργο βλέπω τρείς πιθανότητες…3Η ΕΠΙΛΟΓΗ Να κατέβουν στο δρόμο 1000 άνθρωποι για 1-2 μήνες με πέτρες και μολότοφ, όπως συνέβηκε στη Κερατέα που είχε επιτυχία γιατί μπροστάρης ήταν ο Δήμος, …»

Αν θεωρεί ακόμη και έσχατη αυτή τη λύση, γιατί μας τη παρουσιάζει τώρα. Έχει κάποιο λόγο ? . Νομίζουμε ότι δεν προσφέρει καλή υπηρεσία, δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο και δεν βοηθά στην ανάπτυξη κινήματος αντίστασης. Έτσι ή αλλοιώς ας το κρίνει η  τοπική κοινωνία. Αλλού μας λέει

«… (Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρ-Π) πήρε μόνο απόφαση ότι δεν συμφωνεί με τη κατασκευή στο Πλατύ Χωράφι. Σαν να λέει κάποιος στο γείτονα του ότι δεν συμφωνεί να χτίσει το σπίτι του στο οικόπεδο του…»

Όχι μόνο απαξιώνει την απόφαση, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να φανεί πολύ σημαντική για τις εξελίξεις, παράλληλα μας λέει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στο γείτονα Δήμο μην υπογράψεις αυτό το ΚΕΛ γιατί, τυπικά ανήκει στη δικαιοδοσία του.  Αφού καταστρέφει τη περιοχή, τι νόημα έχει η τυπική γραμμή που χωρίζει τα όρια των Δήμων. Η θάλασσα είναι κοινή και δεν γνωρίζει σύνορα, οι κάτοικοι αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να απαιτήσουμε να πει όχι και θα κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό. Αλλού μας λέει

«… Στο κεντρικό έργο θα συμμετέχουν οι μεγάλες εταιρείες…. Τι προτιμάμε «εθνικό» ή αλλοδαπό εργολάβο …. Μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ τι σημαίνει. Απαξιώθηκε γιατί μπήκε στο Χρηματιστήριο ; Το αντίθετο…»

Δεν ζούμε στην ίδια κοινωνία  μάλλον. Το πρόβλημα τίθεται αν ένα έργο  υπηρετεί τις ανάγκες του κόσμου και όχι των εργολάβων. Δεν γνωρίζει τίποτα για τα σκάνδαλα, τις μίζες, τη διαπλοκή, δεν βλέπει ότι, η κοινωνία τρίζει και ο κόσμος είναι οργισμένος γιατί κάποιοι τον οδήγησαν σε αυτό το κατάντημα. Ότι αντί να γίνουν τα μεγάλα έργα που έχουμε ανάγκη, έγινε ότι υπαγορεύουν τα συμφέροντα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κρατική δραστηριότητα είναι αναξιόπιστη και τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πιο ανεξέλεγκτα παρά ποτέ. Το ερώτημα που έθεσε,  απαντά άραγε σε αυτό το προβληματισμό.
Γιατί τόση υπεράσπιση στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Μετοχική εταιρία σημαίνει μέτοχοι, συμφέροντα νόμιμα κατά τα λοιπά, δηλαδή πόσα κέρδη θα έχουν οι μέτοχοι, αυτός είναι ο χρυσός κανόνας της οικονομίας. Όχι αν ο κάτοικος θα έχει σωστό έργο. Γνωρίζει ελπίζουμε ο αρθογράφος ότι και δρόμοι που συμφωνήθηκε  να γίνουν δέκα μέτρα πλάτος γίνονται μικρότεροι, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος ή δεν το γνωρίζει. Πόσο μάλλον που η νύφη θέλει προίκα λόγω επικείμενης άμεσης ιδιωτικοποίησης.  Μας λέει ακόμη

«… Τα περί κουνουπιών, πυρσών, σειρήνων κλπ για να πούμε τη πλήρη αλήθεια δεν ισχύουν σε καμιά περίπτωση ιδίως για σύγχρονα καλυμμένα τριτοβάθμια έργα ………δημιουργ(ούμε) φοβικές αναστολές στο γενικό πληθυσμό…»

Μα γνωρίζει ο αρθογράφος ότι, το έργο παρά τις θεωρητικές και ανέξοδες  αναφορές της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, θα είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας οριστικά, αφού ο Ευβοϊκός δεν θεωρήθηκε ευαίσθητος αποδέκτης, συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν χρηματοδοτεί τριτοβάθμια επεξεργασία. Έχει ελπίδες κάποιος ότι θα υπάρξει κρατική συνδρομή, το γνωρίζουμε ότι αποκλείεται, το ταμείο είναι μείον. Γιατί λοιπόν υιοθετεί και προπαγανδίζει ότι το  έργο είναι  τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Γιατί …..
Σαν επιστήμονας θα γνωρίζει  ότι έργα τέτοιου μεγέθους κρίνονται τις δύσκολες στιγμές. Πρέπει να μας πει τι θα γίνει σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος και βγει ο δράκος έξω. Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι τόνοι λυμάτων θα εκβάλουν στις θάλασσες μας και οι κίνδυνοι για μολύνσεις, κουνούπια κλπ είναι δεδομένοι.
Επίσης γνωρίζει ότι η ίδια η μελέτη της ΕΥΔΑΠ προβλέπει πυρσούς που θα καίνε το βιοαέριο. Σκέψου τη περιοχή μας όταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων φιλοξενούνται άλλα τρία ΚΕΛ, σκέψου  την αθροιστική περιβαλλοντική επιβάρυνση των  περιοχών μας όταν,  σε ακτίνα δέκα  χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο, συγκεντρώνονται δύο μεγάλοι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο που είναι μια μικρή πόλη που επεκτείνεται διαρκώς (!), η μεγάλη ΧΥΤΑ στη περιοχή των Μεσογείων, τρεις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, τέσσερα ΚΕΛ που όλα μαζί ξεπερνούν κάθε ανοχή και  μετατρέπουν την Ανατολική Αττική  από τόπο εξαιρετικής ομορφιάς σε βούρκο υποδοχής λυμάτων.

Έχουμε και άλλα πολλά να πούμε. Περιοριζόμαστε σε αυτά γιατί, θεωρούμε ότι κάποια θέματα φωτίστηκαν  επαρκώς.

Παρά τις διαφορές μας, γνωρίζουμε ότι αγαπά το τόπο του, συμβάλλει με τη δράση του στα δρώμενα. Τον καλούμε μαζί μας, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ποιότητα  ζωής, για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα σπίτια μας. Η στράτευση όλων στο δίκαιο αυτό αγώνα, η κλιμάκωση των προσπαθειών μας μαζί και με τη νομική διεκδίκηση, θα επηρεάσει ουσιαστικά τις αποφάσεις της πολιτείας, για το κοινό καλό.


0 σχόλια:

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.