Τρίτη 17 Μαΐου 2011

postheadericon Εγκληματική ενέργεια με επικίνδυνα Απόβλητα της Ραφήνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με δελτίο τύπου στις 7 Απριλίου 2011, είχαμε  προειδοποιήσει την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την επικινδυνότητα  των αποβλήτων που προήλθαν από τον τεμαχισμό των «πράσινων» αποβλήτων (κλαδεμάτων), στην οδό Αρίωνος. «…..Εάν είχαμε τεμαχισμό μόνο των φυτικών αποβλήτων, αυτό δεν θα ήταν σοβαρό πρόβλημα. Με τα επικίνδυνα όμως υλικά που έχουν συν-τεμαχιστεί (δοχεία χρωμάτων με υπολείμματα, διαβρωτικά, απόβλητα αμιαντοτσιμέντου, κάθε είδους πλαστικό υλικό, κράματα μετάλλων, εμποτισμένη ξυλεία από έπιπλα, οικιακά απορρίμματα, ένας θεός ξέρει τι άλλο), δημιουργείται εκρηκτικό μείγμα.», ζητώντας την συγκρότηση, διαπαραταξιακής επιτροπής, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης όλων των αποβλήτων.
Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2011 το πρωί, παρατηρήσαμε κινητικότητα στον χώρο όπου είναι χύδην αποθηκευμένο το εν λόγω επικίνδυνο υλικό, το οποίο χρήζει τελικής διάθεσης όπως ακριβώς και τα κοινά σκουπίδια που μαζεύουν τα απορριμματοφόρα. Τρία φορτηγά, φόρτωναν το υλικό και αναχωρούσαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ακολουθώντας ένα από αυτά, διαπιστώσαμε ότι άδειαζε το φορτίο του  στο ανενεργό λατομείο μαρμάρου, στην Αγ. Μαρίνα (38°11'11.52"Β Γεωγραφικό Πλάτος, 24° 3'25.83"Α  Γεωγραφικό Μήκος) του Δήμου Μαραθώνα. Η πρακτική αυτή παραβιάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. Ο χώρος απόρριψης βρίσκεται πολύ κοντά στον υδροφόρο ορίζοντα.
Είναι σίγουρο ότι τα  διασταλλάζοντα υγρά και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σε αυτά, θα «συναντήσουν» σύντομα τον υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο εκτεταμένης επιβάρυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των θαλάσσιων ειδών του πολύπαθου Ευβοϊκού Κόλπου, λόγω της θέσης του Λατομείου της Αγ. Μαρίνας (πολύ κοντά στη θάλασσα) αλλά και της ποσότητας που είχε συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την Δημοτική Αρχή Ραφήνας - Πικερμίου, πολλά:
1) Γνωρίζει τον τόπο τελικής διάθεσης των απορριμμάτων της;
2) Η σύμβαση με τον εργολάβο, που ανέλαβε να διαθέσει τελικώς τα απορρίμματα, αναφέρει τον τόπο τελικής διάθεσης; Αν όχι, προκύπτει θέμα νομιμότητας της σύμβασης.
Οι Θ.Ο Περιβάλλοντος της ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ καταγγέλλει την πρακτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, με εγκληματικές ενέργειες κατά του οικοσυστήματος και των ανθρώπων που το περιβάλλουν και αφού προηγηθεί έκτακτη συνάντησης της εκτελεστικής της επιτροπής, θα προχωρήσει με τα στοιχεία που διαθέτει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να βάλει τέλος στην συγκεκριμένη πρακτική.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή έστω και τώρα, να ακολουθήσει διαδικασίες επείγοντος χαρακτήρα για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ιεραρχία μεθόδων που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, δηλαδή πρόληψη-αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης σε όλα τα επίπεδα (οικιακή, επιτόπια – μηχανική για επαγγελματικές δραστηριότητες , δημοτική)
Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων μας και υποχρέωση στα παιδιά μας.

Χάρης Μουρκάκος
Συντονιστής Θ.Ο Περιβάλλοντος  «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mpravo sthn oikopoli pou efere to thema mprosta. Apo dw kai pera ti tha ginei omws? Prepei na to proxwrhsete mexri telous kai oxi mono gia tis entypwseis....

Γιώργος Μερτίρης είπε...

Να είσαι σίγουρος φίλε Ανώνυμε ότι το θέμα θα πάει μακριά και μέχρι τέλος...Σύντομα θα έχεις ΝΕΑ

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Οικόπολη...αντιλαμβανόμαστε ότι το καθετί που πας να αγγίξεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι βαρύ κι ασήκωτο και αυτό γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με αυτά τα ζητήματα ....φαίνεται όμως πως ήρθε η στιγμή οι νέοι να πάρουνε στα χέρια τους την μοίρα μας και αυτό όπως λέει και κος Μουρκάκος....δε χωράει καθυστέρηση....επείγει, εξαιρετικά.... για τα παιδιά μας για τα εγγόνια μας...

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.