postheadericon Πρόγραμμα





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας , ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δοκιμαστεί σκληρά. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και οι αξιώσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, μετά την υπογραφή του περιβόητου μνημονίου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν άμεσα και το Δήμο μας.

Ο νέος Δήμος  Ραφήνας - Πικερμίου πρέπει να διοικηθεί από ανθρώπους ικανούς και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι από πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ενταγμένα στο άρμα των πολιτικών εκείνων που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση.

Στο πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» που κρατάτε στα χέρια σας, καταγράφονται οι προβληματισμοί, οι ελπίδες και οι προτάσεις για μια σωστή και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής,  με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσική κληρονομιά.  Προήλθε από μια επίπονη συλλογική, ορθολογική προσπάθεια και αποτυπώνει την αναπτυξιακή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η κοινωνική και οικονομική συνοχή όσο και η ποιότητα ζωής του ενιαίου μας δήμου. Σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου δήμου (πόλη- λιμάνι , παραθεριστική πόλη, οικιστικός ιστός, ορεινοί οικισμοί και αγροτική γη).
Στοχεύει στην ανάπτυξη, η οποία  απορρέει από  συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες,  έτσι ώστε να αποκλειστεί  η αταξία και η προχειρότητα που οδηγούν  σε ανώφελες αποφάσεις και άνομα συμφέροντα.

Για να βγει επιτέλους η πόλη μας από το τέλμα , παρεμβαίνουμε δυναμικά σε αυτές τις εκλογές, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα Δήμο πρότυπο, εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και εφικτό σε βάθος δεκαετίας  αναπτυξιακό και ταυτόχρονα οικολογικό πρόγραμμα, με τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά – στόχους:

·         διαφάνεια αποφάσεων και διαχείρισης
·         ποιότητα ζωής
·         γραφείο άμεσης δράσης για τον πολίτη
·         προστασία περιβάλλοντος
·         χωροταξικός σχεδιασμός
·         βιολογικός καθαρισμός –  επεμβατικά έργα
·         στρατηγική  για την διαχείριση των απορριμμάτων
·         ανταλλακτική οικονομία
·         παιδεία προσανατολισμένη στο αειφόρο σχολείο
·         συγκοινωνιακός σχεδιασμός
·         υγεία και κοινωνική πρόνοια

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ
Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη όπως αυτή που ζούμε τώρα, η κρίση μπορεί να έχει και τη θετική της πλευρά!  Μπορεί να μας αφυπνίσει και να μας οδηγήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.  Το σχέδιο «Καλλικράτης» θα μείνει ένα απλό εργαλείο αν δεν αξιοποιηθεί σωστά.  Η επιτυχία του εξαρτάται από εμάς και με τη δική σας συμμετοχή μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση αναγκαία για την ανάπτυξη του τόπου μας.  Η διασφάλιση επομένως της συμμετοχής των πολιτών, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και κυρίως η λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, δράσης και ελέγχου των αποτελεσμάτων, αποτελούν βασικές αρχές της αντίληψής μας για τον ρόλο και τη λειτουργία του Δήμου.
Άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα  οφείλονται στο γεγονός ότι ο Δήμος δεν ακούει, δεν συμβουλεύεται και δεν επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών για τα θέματα που καθορίζουν το μέλλον τους.
Για μας, αλλαγή του κλίματος στο Δήμο  μπορεί να υπάρξει με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διοίκησης. Κάθε ευρώ πρέπει να  ξέρουν όλοι οι πολίτες πού πάει και πώς αξιοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει ριζική αναδιάταξη του συνόλου του διοικητικού μηχανισμού, (με την εφαρμογή κανόνων σύγχρονου μάνατζμεντ και την εισαγωγή κανόνων αξιοκρατίας και όχι κομματισμού),  αναβάθμιση της οργάνωσης της διοίκησης του Δήμου και αξιοποίηση/επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος μας είναι ένα συγκροτημένο, ορθολογικό, μη σπάταλο και αποτελεσματικό μοντέλο που θα υπηρετεί τους πολίτες.
Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», και τους νέους θεσμούς συμμετοχής και διαβούλευσης που αυτό εισάγει. Να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και ρόλο στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τοπικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων, οργανώσεων, ενώσεων γονέων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, σε μια θεσμική, ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης, όπου η γνώμη τους θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλες τις διοικητικές δομές του Δήμου.
Ανοικτή διακυβέρνηση: Οι δημότες της Ραφήνας  και του Πικερμίου είναι κύριοι του τόπου τους. Κάθε σημαντική  απόφαση, σχέδιο και δράση του Δήμου τίθεται υποχρεωτικά σε δημόσια διαβούλευση, έλεγχο και κριτική. Για ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα διενεργούνται τοπικά δημοψηφίσματα , μετά από εκτενή πληροφόρηση των δημοτών, ώστε να είναι  ενημερωμένοι.

Ανοικτά δημόσια δεδομένα: Όλα τα δεδομένα, πληροφορίες και δράσεις του Δήμου είναι στη διάθεση όλων των πολιτών, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Οικονομικά στοιχεία, διαγωνισμοί, προμήθειες, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικότερα το σύνολο της γνώσης και πληροφορίας που ο Δήμος παράγει και διαχειρίζεται, είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη.
Ενεργός Δημότης: Οι δημότες δεν είναι απλοί αποδέκτες των αποφάσεων της δημοτικής αρχής της πόλης τους. Πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων και στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Μέσα από κοινωνικά δίκτυα και δημοτικές υπηρεσίες, κάθε δημότης θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη γειτονιά του, να ζητά και να προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις που βελτιώνουν τη καθημερινότητά του στην περιοχή του.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η  δημιουργία του «Γραφείου Άμεσης Δράσης για τον  Πολίτη», σε οργανωμένη βάση και πρώτη προτεραιότητα αποτελεί μια εφικτή και άμεση λύση στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών τόσο σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας. Η άμεση ανταπόκριση του γραφείου «Άμεσης Δράσης για τον Πολίτη», εδραιώνει το αίσθημα ασφάλειας τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο,  κτίζεται  σχέση εμπιστοσύνης και ελέγχεται η αποτελεσματικότητα του Δήμου.

ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ιδιαίτερα τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας όπως και την πόλη μας.  Από την άλλη, η Ελλάδα προσφέρεται για την ανάπτυξη ήπιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δήμος μας, αξιοποιώντας , με ανοιχτές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τη διαμόρφωση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.
Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια, δίνοντας το καλό παράδειγμα για τους πολίτες. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη χρήση των φωτοβολταϊκών και άλλες εφαρμογές ήπιων μορφών ενέργειας στα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους, μαζί με τη στήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει αυτόματα εξοικονόμηση πόρων αλλά και πηγή εσόδων για το νέο δήμο.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 Ελεύθεροι χώροι θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το Δήμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.  Οι ελεύθεροι χώροι κι οι χώροι πρασίνου πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από το Δήμο, όπως και οι δεντροστοιχίες, τα περιαστικά δάση και τα αλσύλλια.

 Η νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για την προστασία των χιλιάδων στρεμμάτων δασικής γης από τους κάθε λογής καταπατητές. Στο βουνό μας, την Πεντέλη, θα οργανώσουμε, σε συνεργασία με εθελοντές και οικολογικές οργανώσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις (φυσική αναγέννηση με εμπλουτισμό γενετικού υλικού) σε όλες τις καμένες εκτάσεις, ώστε πολύ γρήγορα το βουνό να ξαναπρασινίσει. Επιπλέον, θα φροντίσουμε να είναι πάντα καθαρά τα φράγματα ανάσχεσης σε όλους τους χείμαρρους, ώστε να αποφύγουμε τα πλημυρικά φαινόμενα που στην περιοχή έχουν γίνει πια καθεστώς.  

 Παρ’ όλες  τις μέχρι σήμερα αποσπασματικές  παρεμβάσεις  στο Οχυρό, ο χώρος δεν έχει αποκτήσει την μορφή που του αξίζει.  Η ύπαρξη, ακόμη και μετά την ανελέητη καταστροφή του δάσους, ενός χώρου όπως αυτός, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί από την Δημοτική αρχή.  Να αναδειχτεί η φυσική χλωρίδα, να δημιουργηθούν  διαδρομές πεζοπορίας, ποδηλασίας και χώρος  αθλοπαιδιών και να αξιοποιηθεί το ανοικτό θεατράκι,  έτσι ώστε ο δημότης της πόλης μας να απολαμβάνει στην καθημερινότητά του, το ευεργετικό άγγιγμα  της φύσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, με την ευρύτερη έννοιά του, αποτελεί δικαίωμα του πολίτη και όχι απλώς «προσφορά» του Δήμου.
Θέλουμε να συναντηθούμε με τους πολίτες, τους συλλόγους, τις ομάδες, τους εθελοντές, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού. Θέλουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους και να διευκολύνουμε την επαφή τους με το ευρύτερο κοινό. Με πρωτοβουλία του Δήμου, καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, χορογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί, σχεδιαστές, κλπ) θα βοηθούν τις αντίστοιχες ομάδες να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο, που θα προβάλλεται στη συνέχεια στον δημόσιο χώρο. Το έργο επιστρέφει έτσι στον πολίτη, που το αγαπά και το προστατεύει γιατί το θεωρεί δικό του.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου πρέπει να τελειώσει άμεσα και να λειτουργήσει  με βιβλιοθήκη, αίθουσες μαθημάτων, θεατρική ομάδα, χώρους ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης, για να γίνει κύριος τόπος ανάπτυξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Τα μαθήματα λαϊκής επιμόρφωσης που βρίσκουν ανταπόκριση από το κοινό, πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικά, με κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαθήματα ιστορίας της τέχνης κλπ.
Τα σχολικά κτίρια, που η συντήρησή τους αποτελεί ευθύνη του Δήμου στην οποία πρέπει να ανταποκρίνεται απολύτως, παραμένοντας ανοικτά και εκτός ωραρίου μαθημάτων, μπορούν να εξασφαλίσουν χώρους για ποικίλες επιμορφωτικές και αθλητικές δραστηριότητες με την άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.
Η περιοχή μας είναι διάσπαρτη από δεκάδες μνημεία που σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει άμεσα να ανασκαφούν, να αναδειχθούν και να παραδοθούν στους πολίτες για επίσκεψη και στα σχολεία για μελέτη της τοπικής ιστορίας.
Η ιστορία της πόλης μας,  άγνωστη μέχρι σήμερα ακόμα και στους ίδιους τους δημότες, είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πρέπει να αναδειχθεί με σεβασμό και προσοχή.
Η ανάδειξη του λαογραφικού μουσείου καθώς επίσης η συλλογή και προβολή ιστορικών στοιχείων διαφορετικών κοινωνικών ομάδων  που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μας, αποτελούν άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα μας. Η συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση  των  ιδιωτικών αρχείων ευαισθητοποιημένων πολιτών, είναι αναγκαία και αξίζει να αξιοποιηθεί.

Το Παλαιοντολογικό πάρκο να γίνει επιτέλους πράξη
Η απολιθωματοφόρος θέση στο Πικέρμι,  μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της ανάδειξης της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και των γύρω περιοχών και να αναδειχθεί σε πραγματικό πυλώνα περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε πρώτο επίπεδο, πρέπει να εστιάσουμε στις δύο θέσεις όπου έχουν ανευρεθεί τα παλαιοντολογικά ευρήματα που χαρακτηρίζουν την πικερμική πανίδα. Από αυτές τις δύο θέσεις ανασκαφών, έχει χαρακτηριστεί «προστατευόμενη», επί Υπουργίας Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, μόνο η μία. Δεν έχει όμως απαλλοτριωθεί. Ως βασικό προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, είναι η απαλλοτρίωση αυτού του χώρου και η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου ή/και μουσείου, σ’ αυτό το μέρος, όπως είναι και η διακηρυγμένη πρόθεση του ΥπΠΟΤ. Ως στόχος μπορεί να τεθεί η ένταξη σε καθεστώς προστασίας και φυσικά η απαλλοτρίωση και της δεύτερης θέσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να μιλάμε για τη δημιουργία ενός ευρύτερου «γεωπολιτιστικού» πάρκου που θα αναδεικνύει και θα ενώνει όλα τα γεωλογικά μνημεία της περιοχής μέσω ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών. Αυτά τα «μνημεία», είναι οι παλαιοντολογικές θέσεις του Πικερμίου, τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης και τα λιγνιτωρυχεία στη Διασταύρωση Ραφήνας. Βεβαίως το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να διασυνδέει και άλλα μνημεία ή περιοχές Ιστορικής ή Περιβαλλοντικής αξίας (π.χ. Μοναστήρια, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σπήλαια κλπ.).

Σε τρίτο (και πλέον ολοκληρωμένο) επίπεδο, η πικερμική πανίδα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της μεγαλύτερης «ιστορικής διαδρομής» της Ελλάδας (και όχι μόνο), η οποία ξεκινά 7.000.000 χρόνια πριν (Πικέρμι), συνεχίζει στους ιστορικούς αρχαίους χρόνους μέσα από το πλήθος των γνωστών και λιγότερο γνωστών αρχαιολογικών θέσεων της περιοχής, συνεχίζει στα χρόνια του Βυζαντίου μέσα από τα μοναστήρια της Πεντέλης, προχωράει στα λιγνιτωρυχεία της προβιομηχανικής Ελλάδας και καταλήγει στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου (ναυάγιο του πλοίου Χειμμάρα το 1947). Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή, τρεις διαφορετικές «κοινότητες» σφραγίζουν την ταυτότητα της περιοχής (Αρβανίτες, Σαρακατσαναίοι, Μικρασιάτες) πράγμα μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τα λαογραφικά μουσεία! Η ιστορική αυτή διαδρομή θα είναι πραγματική(μονοπάτια πολιτισμού) αλλά μπορεί να συμπληρώνεται από τεχνολογίες πληροφορικής.

Το κόστος των παραπάνω προτάσεών μας μπορούν να καλυφθούν από τους πόρους του  ΕΣΠΑ – Πολιτισμός για την Περιφέρεια Αττικής, από άλλα προγράμματα της Ε.Ε ή από ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό, είναι να έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που θα καθιστούν τα έργα ώριμα.

Προς τούτο, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα πρέπει να αναπτύξει στενές και στέρεες συνεργασίες με Ακαδημαϊκούς Φορείς της Αττικής και ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν δραστηριοποιηθεί στους παραπάνω τομείς, όπως είναι το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθήνας, και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. Έτσι θα διασφαλίσει την έγκυρη τεχνογνωσία των Ακαδημαϊκών Φορέων με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Το μεγάλο ζήτημα των σκουπιδιών που τόσο ταλαιπωρεί, δεν μπορεί να λυθεί παρά μονάχα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με εκτεταμένα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη μείωση και την ανακύκλωση στη πηγή και για την επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (καταγραφή πηγών και τρόπου διαχείρισής τους, έλεγχοι κ.ο.κ.) όπως π.χ. αποβλήτων Νοσοκομείων, βιοτεχνιών κλπ

Η στρατηγική μας
Η εφαρμογή στην πράξη της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων (πρόληψη - μείωση – αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση – συμπεριλαμβανομένης και της κομποστοποίησης) θα πρέπει να καθοδηγείται από μια στρατηγική “μηδενικών αποβλήτων” στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου μέχρι το 2020.
Αποκλείουμε την καύση των απορριμμάτων ως μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ακατάλληλη μέθοδο για τον Δήμο μας και την περιφέρεια Αττικής, που θα οδηγήσει σε υπερβολική σπατάλη πόρων και σύγχυση σε σχέση με τους στόχους της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Συντασσόμαστε με την πρόταση των τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων(Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική», και προσδοκούμε να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα «Σκουπίδια» της Αττικής με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρόταση κατατέθηκε για να δρομολογηθούν, έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις και οι υποδομές, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να συμβάλλει και η Αττική, στο σημαντικό βαθμό που της αναλογεί, στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία.

Η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έχει επεξεργασθεί εφικτές δράσεις Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς και με τη στήριξη των σχολείων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ø  Στόχοι είναι:
·         Η εφαρμογή της νομοθεσίας,
·         Ο συστηματικός έλεγχος και η απομάκρυνση των παράνομων χωματερών
·         Η μείωση των απορριμμάτων,
·         Η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας,
·         Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας,
·         Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και
·         Η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» δεν θα περιμένει την 1/1/2011, αλλά θα βγάλει από την επόμενη κιόλας των εκλογών και πριν καν αναλάβει τον δήμο, τον εκλεγμένο της δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της στο δρόμο για να ενημερώσουν πόρτα-πόρτα τους δημότες για τα εξής:
1     Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που εξαφανίζουν τα σκουπίδια,
2     Η  καύση απορρίπτεται διότι προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση και καθυστερήσεις στην υλοποίηση,
3     Η ανακύκλωση είναι υποχρέωση και του δήμου και των δημοτών,
4     Να εφαρμοστεί σταδιακά το σύστημα ΠΟΠ «πληρώνω όσο πετάω»,
5     Να δημιουργηθούν νησίδες συλλογής ανακυκλώσιμων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και να αποσυρθούν σταδιακά οι (γκρίζοι) κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων,
6     Οι δημότες να μπορούν  να προμηθεύονται  μία ειδική σακούλα με το σήμα του δήμου όπου θα τοποθετούν τα υπόλοιπα (μη ανακυκλώσιμα-μη αξιοποιούμενα) σκουπίδια.
7     Να διατεθούν στους δημότες κάδοι κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων και θα παρέχεται τεχνική υποστήριξη, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνεται συλλογή οργανικών από όλα τα σημεία της πόλης,
8     Να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι για μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία και συσκευές κλιματισμού, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, φωτιστικά είδη, λαμπτήρες, μπαταρίες κτλ.
9     Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία συλλογής και μεταφοράς των κλαδεμάτων και των πράσινων αποβλήτων από πρασιές, κήπους και καλλιέργειες. Τα απόβλητα αυτά θα μεταφέρονται σε συγκεκριμένο, αδειοδοτημένο χώρο για προσωρινή αποθήκευση και εν συνεχεία θα επεξεργάζονται από το τεμαχιστή του δήμου. Από την διαδικασία αυτή θα παραχθεί υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό το οποίο θα παραχωρηθεί  στην υπηρεσία Κήπων του δήμου και δωρεάν στους δημότες.
10  Να δημιουργηθεί κανονισμός που θα υποχρεώνει τους παραγωγούς να αποθέτουν τα απόβλητα εκσκαφών , κατασκευών και κατεδαφίσεων, σε συγκεκριμένο αδειοδοτημένο χώρο για προσωρινή αποθήκευση έως ότου υποστούν επεξεργασία από το σύστημα. Σκοπός είναι να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη (μπάζα).
11  Από την 1/1/2011 θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων(ΧΑΔΑ)  του νέου διευρυμένου δήμου(οι οποίοι ΝΑΙ, υπάρχουν!!). Ο σχεδιασμός για κατασκευή ΧΥΤΥ για τα υπόλοιπα (10-20%), χρειάζεται ασφαλώς ειδική μελέτη, δημόσια διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση.
12  Δημιουργία Πράσινων Σημείων – Σούπερ μάρκετ ανακύκλωσης – Κέντρα αντίστροφης Κατανάλωσης. Σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα δημιουργηθούν, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, χώροι, όπου θα τοποθετηθούν κάδοι για την ξεχωριστή συλλογή ΟΛΩΝ των απορριμμάτων που παράγονται εκτός των οργανικών. Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, οι συγκεκριμένοι κάδοι θα οδηγούνται για περαιτέρω διαχείριση. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες να παραδώσουν τα απορρίμματα που θα πέταγαν στα κοινά «σκουπίδια» (κουτιά από χρώματα, πινέλα βαφής, παλιά ρούχα, παπούτσια, κλπ). Τα σημεία αυτά στην πόλη θα έχουν ρόλο κέντρων διαδραστικής συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών και ως κέντρο δωρεάν διάθεσης ειδών για επαναχρησιμοποίηση προς τους πολίτες που τα χρειάζονται.
Η εφαρμογή τέτοιων (απολύτως κοστολογημένων και πλήρως εφαρμόσιμων) πολιτικών στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου θα ελαχιστοποιήσει τα απορρίμματα που οδηγούνται ανεπεξέργαστα σε ταφή και θα συμβάλλει στην αποφυγή προστίμων της χώρας μας από την  μη τήρηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Επίσης, θα οδηγήσει σε νέες, πράσινες θέσεις εργασίας στον δήμο και θα συνεισφέρει στη βελτίωση της εικόνας του δήμου μας. Επίσης θα αποφέρει στο Δήμο οικονομικά οφέλη από την πώληση των υλικών ανακύκλωσης. Η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιαίτερα δαπανηρή κατάσταση μπορεί να μετατραπεί, με το σχέδιο που η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ θα εφαρμόσει ως Δημοτική αρχή, σε μια βιώσιμη οικονομικά επένδυση.

Τέλος, θα καταστήσει οικονομικά ασύμφορη την περιβαλλοντικά επικίνδυνη και πανάκριβη (για τους δήμους και επομένως για τους δημότες) «λύση» της καύσης απορριμμάτων.

Το όραμα είναι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου των μηδενικών αποβλήτων μέχρι το 2020.


Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟ …

Είναι αδιανόητο να έχουμε νηπιαγωγεία σε υπόγεια ή ισόγεια πολυκατοικιών, σχολεία χωρίς αυλές,  τμήματα με μεγάλους αριθμούς μαθητών, ελλείψεις εκπαιδευτικών κι αυτό να μην απασχολεί το Δήμο. Είναι πλέον πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα να ξεφύγουμε από το σχολείο που απλά παρέχει γνώσεις και να περάσουμε στο σχολείο που αναπτύσσει πλήρως την προσωπικότητα των μαθητών, αλλάζει τον τρόπο σκέψης τους και μέσω της ανάπτυξης και προώθησης της εκπαίδευσης για την αειφορία διαμορφώνει ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Μια προσπάθεια η οποία πρέπει να αναπτυχθεί μέσα από τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παιδεία.



… ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Χρειαζόμαστε σχολικά κτήρια που να είναι κατασκευασμένα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ή, αν είναι παλαιότερα, βελτιωμένα με αλλαγές που θα συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος.
Η σχολική αυλή αποτελεί μέρος του χώρου διδασκαλίας, ενώ η επανανακάλυψη του «ξεχασμένου» σχολικού κήπου μπορεί να εμπλουτίσει τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών. Η χρήση της στέγης του σχολείου για ανάπτυξη ΑΠΕ ή για τη δημιουργία «πράσινης στέγης» οφείλει να είναι στους βασικούς στόχους του Δήμου με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Η δημιουργία σε κάθε σχολική αυλή μικρών εκπαιδευτικών κήπων με φυτά της μεσογειακής χλωρίδας και η φροντίδα τους από τους μαθητές , τους φέρνει κοντά σε δραστηριότητες που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πια άγνωστες.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των μαθητών όλων των βαθμίδων σε περιβαλλοντικά θέματα (θάλασσα, βουνό, δάσος, πόλη), οδηγούν στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία Πανεπιστημιακών Τμημάτων προτείνουμε να εκδοθεί  βιβλίο για την τοπική Ιστορία ως συμπλήρωμα της γενικής Ιστορίας. Οι τοπικές ιστορίες και η ιστορία τοπίου συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάγκη ένταξης των μαθητών στο κοινωνικό και τοπικό περιβάλλον που αυτοί ζουν.

Στο νέο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
 Γνωρίζοντας το έργο, τις δράσεις και τις έρευνες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ραφήνας στηρίζουμε και ταυτιζόμαστε απόλυτα με τις θέσεις τους.
Η περιοχή μας έχει μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες νέοι κάτοικοι. Πρέπει να γίνει άμεσα μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όσον αφορά την εύρεση οικοπέδων για να ανεγερθούν νέα σχολεία και των δύο βαθμίδων. Η σημερινή κατάσταση μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηρισθεί, με αποτέλεσμα η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης να υποβαθμίζεται από τις ακατάλληλες και ελλιπείς κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ø  Υπάρχει άμεση ανάγκη για ανέγερση στην περιοχή Πικερμίου τουλάχιστον ενός (1)βρεφονηπιακού σταθμού , δύο (2) Νηπιαγωγείων, δύο (2) Δημοτικών σχολείων, ενός (1)Γυμνασίου και ενός (1) Λυκείου
Ø  και στην περιοχή της Ραφήνας τουλάχιστον ενός (1)βρεφονηπιακού σταθμού, ενός (1)Νηπιαγωγείου, ενός (1) Δημοτικού Σχολείου, ενός (1) Γυμνασίου και ενός (1) Λυκείου, σύμφωνα με τα χρόνια αιτήματα των γονέων.

 Αλλά ακόμα και αν αύριο χτιστούν αυτά τα σχολεία ο ρυθμός προσέλευσης νέων κατοίκων είναι τόσο υψηλός που σύντομα και αυτά δεν θα επαρκούν. Ο ορθολογικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με σεβασμό στην ανάγκη μόρφωσης των παιδιών είναι η μόνη λύση.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί τόπο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων. Η ποικιλομορφία είναι πλούτος και όχι αδυναμία. Πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα ενσωμάτωσης των μεταναστών και  να σχεδιαστούν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη σε τοπικό και υπερτοπικό  επίπεδο.
Η προσφορά του μετανάστη είναι σημαντική στην οικονομία της πόλης και ο σεβασμός προς αυτή την κοινωνική ομάδα από την πλευρά του Δήμου αποτελεί  ηθική υποχρέωση.  Σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών θα διερευνηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες στην περιοχή, οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ως προς την ομαλή και αποτελεσματική ένταξή τους αλλά και η διενέργεια δράσεων και οργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων του Δήμου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η δημιουργία αθλητικού πάρκου είναι επιβεβλημένη προκειμένου να ανταποκριθεί ο νέος Δήμος στις ανάγκες της αύξησης του πληθυσμού και να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών. Πρέπει να διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου με προδιαγραφές στίβου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλειστό γυμναστήριο (πολεμικές τέχνες, χορός, γιόγκα, πιλάτες,  ρυθμική γυμναστική, άρση βαρών κλπ), αίθουσα για  διεξαγωγή διαφόρων τουρνουά (σκάκι, τάβλι, πινγκ -πονγκ κλπ), καθώς και χώρους αποδυτηρίων, τουαλέτες για το κοινό, βοηθητικούς χώρους, αναψυκτήριο και χώρο υποδοχής. Απαραίτητη είναι η λειτουργία οργανωμένου ιατρείου πρώτων βοηθειών και  η ύπαρξη ασθενοφόρου σε μόνιμη βάση. Στο αθλητικό πάρκο, προβλέπεται η δημιουργία κλειστού αμφιθεάτρου – συνεδριακού κέντρου, ικανού να φιλοξενήσει την διεξαγωγή συνεδρίων, διαλέξεων, παρουσιάσεων κλπ.

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη χρήση του αθλητικού πάρκου μπορούν να είναι πολλαπλά και σημαντικά, για παράδειγμα έσοδα από διαφημίσεις, υπενοικίαση του χρόνου χρήσης των εγκαταστάσεων, έσοδα από τη χρήση του συνεδριακό κέντρου κλπ.

 Το κολυμβητήριο πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, με συχνά και τακτικά δρομολόγια της Δημοτικής Συγκοινωνίας και να υπάρχει χαμηλό κόστος χρήσης των υπηρεσιών του για τους δημότες. Το δημοτικό κατάστημα που λειτουργεί στο χώρο, θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να ακολουθεί το ωράριο καταστημάτων του είδους. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιεί και ασκούμενους των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ (επιδοτούμενη εργασία), μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας του.

Εκμεταλλευόμενοι τη θάλασσα και τις ακτές πρέπει να ενισχυθεί ο Ναυταθλητισμός
σε όλα τα επίπεδα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες υποδομές για την διοργάνωση αγώνων σε συνεργασία με ομίλους και τον ΟΛΡ.

Επίσης, είναι σκόπιμη η δημιουργία χώρων φυσικών κατασκηνώσεων για τους Προσκόπους και Οδηγούς απ’ όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής (νέα έσοδα, προβολή της πόλης) και η ενίσχυση των τοπικών παραρτημάτων, με την παροχή φυσικής έκτασης με ευθύνη της συντήρησης και προστασίας από τους ίδιους.

Στις γειτονιές του Δήμου να λειτουργήσουν μικροί χώροι άθλησης όπως γήπεδα 5x5,  γηπεδάκια μπάσκετ, βόλεϊ και σκεϊτ.

Να δημιουργήσουμε στους δύο βασικούς οικιστικούς ιστούς της πόλης (Ραφήνα και Πικέρμι) αυτοδιαχειριζόμενα στέκια νεολαίας. Ο Δήμος θα αναλάβει όλες τις υποδομές και τα έξοδα για τη λειτουργία τους και οι χώροι  θα λειτουργούν με την ευθύνη της  νεολαίας της πόλης μας.  Μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές βραδιές, happenings και events θα γίνονται με την αποκλειστική ευθύνη νεολαιίστικων μουσικών σχημάτων και παρεών. Στόχος μας είναι να δώσουμε στην νεολαία της πόλης όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές για να εκφράσει την δημιουργικότητά της, για να βρεθεί, να συζητήσει και να προβληματισθεί.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται  ραγδαία και πληθυσμιακά και οικιστικά. Το σχέδιο πόλης έφτασε στα όρια του ενώ πολλοί είναι οι οικισμοί που έχουν αναπτυχθεί χωρίς σχέδιο πόλης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Θα γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες μελέτες, μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής διάστασης της συμπαγούς πόλης, ώστε ο Δήμος μέσα στα επόμενα 4 χρόνια να αποκτήσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, λειτουργικό σχέδιο πόλης. Τα χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων θα διατηρήσουν τη μορφή και το χαρακτήρα τους , ενώ παράλληλα όσα κτίσματα υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους θα διατηρηθούν αποκτώντας και τις κατάλληλες κοινωφελείς υποδομές.
 Έχοντας όμως ένα νέο σχέδιο πόλης, που θα σέβεται το περιβάλλον της περιοχής και θα αξιοποιεί κατάλληλα τον χώρο, δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα νέο αυθαίρετο στα όρια του Δήμου. Τα κοινωφελή δίκτυα θα επεκταθούν προς όφελος των οικιστών όλων των οικισμών και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, στην οδοποιία και στην ασφαλή και υγιεινή ύδρευση όλων των κατοικιών. Τα πλημυρικά φαινόμενα του παρελθόντος μπορούν και πρέπει να καταπολεμηθούν από ένα σύγχρονο και αξιόπιστο σχέδιο πόλης που θα φροντίσει άμεσα τις κοινωνικές υποδομές όλων των  περιοχών. Σε όλες τις νέες περιοχές, αλλά και άλλες παλαιότερες θα ασκηθούν πιέσεις στη ΔΕΠΑ για προώθηση δίκτυου φυσικού αερίου και θα υπάρχει φροντίδα για συνεχή έργα οδοποιίας ,τόσο νέων οδών όσο και συντήρησης όλων των παλαιότερων και ήδη φθαρμένων.
Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέχρι και την περιοχή Πετρέλαια, να δημιουργηθεί περιβαλλοντικός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος και γραμμικό πάρκο με στοιχεία την θάλασσα, την ακτή, το πράσινο και το ήπιο λιμενικό περιβάλλον. Αυτό θα προσδώσει ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και θα προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη. Η διαδρομή αυτή θα συνδέεται με τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο στο Μέγα ρέμα, δημιουργώντας μια υψηλής αισθητικής παρέμβαση – παρακαταθήκη για το μέλλον.
Χώροι στάθμευσης  κλειστού τύπου (υπόγειοι) με χαμηλό κόστος για τους δημότες είναι η μόνη λύση για να απεγκλωβιστεί η πόλη από το πρόβλημα των σταθμευμένων αυτοκινήτων. Προτεινόμενοι χώροι, ο χώρος κάτω από το γήπεδο της Ραφήνας είτε κάτω από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του δήμου στην παραλία.
Ο δήμος πρέπει να δρα άμεσα για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και να υποδείξει τον κατάλληλο χώρο τοποθέτησης νόμιμων κεραιών σε ασφαλή απόσταση από τον οικιστικό ιστό.
Το δημοτικό κοιμητήριο βρίσκεται πλέον μέσα στον αστικό ιστό και αυτό δημιουργεί πολλαπλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Πρέπει να επιλεγεί ένας νέος  κατάλληλος χώρος  για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου του ενιαίου Δήμου, προκειμένου  να σταματήσει η χρήση του υπάρχοντος το οποίο θα παραμείνει ως μνημειακό κομμάτι της πόλης μας.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Οι μεταφορές αποτελούν αναπτυξιακή υποδομή, επειδή καθορίζουν την κινητικότητα των κατοίκων για εργασία, αγορές, κοινωνικότητα, ψυχαγωγία και αναψυχή, υγεία και περίθαλψη. Καθιστούν την πόλη προσιτή και ελκυστική επιδρώντας στους ρυθμούς επένδυσης και την συγκέντρωση των δραστηριοτήτων. Αποτελούν επένδυση με ανταποδοτικά οφέλη που πολλαπλασιάζει τα κέρδη της.
Σήμερα, εξαιτίας της εκρηκτικής πληθυσμιακής αύξησης, της ανεπαρκούς οδικής υποδομής και της προβληματικής διασύνδεσης τόσο στον οικιστικό ιστό, όσο και  με το λιμάνι και το αεροδρόμιο, διαμορφώνουμε και καταθέτουμε προς υλοποίηση εφικτή και εφαρμόσιμη πρόταση – λύση που εστιάζει στην ανάπτυξη με ανθρώπινους όρους.
Κύριοι άξονες:
Ø  Υλοποίηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Όλες οι γειτονιές του δήμου μας συνδέονται μεταξύ τους και με το κέντρο με πράσινα  μικρά λεωφορεία, με χαμηλό αντίτιμο με συχνή ανταπόκριση και καθημερινή λειτουργία.
Ø  Επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου με ενδιάμεση στάση στο Πικέρμι και  τερματικό σταθμό στην Διασταύρωση. Κατασκευή υπόγειου ή και επίγειου χώρου στάθμευσης και ταυτόχρονη σύνδεση του Προαστιακού με το λιμάνι με μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τρένο).
Ø   Δημιουργία Διαδημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους. Αυτό αποτελεί επένδυση χαμηλού κόστους με δυνατότητα άμεσης υλοποίησης. Προσελκύει επενδύσεις και συγκρατεί τους καταναλωτές στην περιοχή, τονώνει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των πολιτών.
Ø  Η επέκταση της Αττικής Οδού πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να απαλλάξει την Ραφήνα από την επιβάρυνση που υφίσταται λόγω του λιμανιού αλλά και να διευκολύνει την οδική διασύνδεση των κατοίκων του δήμου με το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας. Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, συλλόγων των κατοίκων και της Τ.Α προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή περιβαλλοντική λύση αφού γίνουν πρώτα οι ανάλογες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το λιμάνι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δήμου μας και επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, με ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη τόσο για το δήμο όσο και για τα καταστήματα της πόλης.  Είναι το δεύτερο μετά τον Πειραιά λιμάνι επιβατικής ακτοπλοΐας της χώρας μας, με ετήσιο μεταφορικό έργο μετακίνησης 2.070.000 επιβατών και 410.000 αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΛΡ για το 2009.
Από αυτό και μόνο, προκύπτει το μέγεθος της επιβάρυνσης που δέχεται ο δήμος κυρίως σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, τη ρύπανση του περιβάλλοντος (χερσαίου και θαλάσσιου) και γενικότερα την όχληση.
Δεδομένου ότι οι χώροι στάθμευσης είναι ανεπαρκείς και η πρόσβαση σε αυτό προβληματική, χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή:
·          οδική σύνδεση του λιμανιού με την κεντρική οδική αρτηρία εκτός του οικιστικού ιστού
·         Σύνδεση του λιμανιού με μέσα σταθερής τροχιάς ή με δημοτική συγκοινωνία από την Διασταύρωση όπου θα είναι και ο τερματικός σταθμός του προαστιακού
·         Τακτική αστική συγκοινωνία Λιμάνι Ραφήνας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος- Λιμάνι Ραφήνας
·         Επέκταση καθ’ ύψος του χώρου στάθμευσης εντός του λιμένα έτσι ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες των επιβατών
·         Τη λειτουργία ασφαλούς βιολογικού καθαρισμού για τις ανάγκες του λιμανιού και της διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας των πολιτών, ιδίως των νέων ανθρώπων, και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε νέους και δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς. Η στήριξη, ειδικότερα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καινοτομούν, επενδύουν στη γνώση, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και, ταυτόχρονα, είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητες και κοινωνικά υπεύθυνες.
Θα στηρίξουμε ενεργά (μέσω της παραχώρησης χώρων για εγκατάσταση και διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, και της προβολής τους από τα δημοτικά μέσα επικοινωνίας) τις επενδύσεις σε τομείς όπως η ανακύκλωση, η εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και νερού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πράσινες στέγες, η οικολογική καινοτομία σε προϊόντα και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, τα πράσινα επιχειρηματικά πάρκα, κλπ.
Στο νέο δήμο να λειτουργήσει γραφείο ενημέρωσης νέων, επιχειρηματιών, εργαζομένων, ανέργων, γυναικών, ΑΜΕΑ, ατόμων από ευπαθείς και μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού κλπ, για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον αναπτυξιακό νόμο, τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης και πρόσληψης ανέργων, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι αγρότες θα πρέπει να στηριχθούν και με ειδικό γραφείο στο Δήμο για να στραφούν προς τη βιολογική γεωργία χωρίς χημικά και επικίνδυνα φυτοφάρμακα, παράγοντας παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Θα δημιουργηθούν άμεσα δημοτικές επιχειρήσεις που  εκμεταλλευόμενες το υπάρχον νομικό πλαίσιο θα αναπτύξουν προγράμματα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή.  Με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που προτείνουμε, τα σκουπίδια δεν θα είναι πλέον κόστος για το Δήμο , αλλά μια τεράστια πηγή εσόδων. Παράλληλα τόσο ο τομέας των ΑΠΕ όσο και αυτός της διαχείρισης απορριμμάτων θα προσφέρουν στην πόλη έσοδα και  δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.
Προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, θα αποτελέσουν η δημιουργία του Παλαιοντολογικού πάρκου με επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο και η διασύνδεση αυτού με τα υπόλοιπα ιστορικά και φυσικού κάλλους( Βαλανάρης) σημεία του Δήμου.
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ

 Η δημιουργία ενός μοντέλου ανταλλακτικής οικονομίας που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου,  κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Θα οργανωθεί μέσα στο δήμο, σύστημα τράπεζας χρόνου, στο οποίο ο κάθε πολίτης  θα δηλώνει πια υπηρεσία ή εργασία μπορεί να προσφέρει και ποια υπηρεσία ή εργασία έχει ανάγκη .
 Η τράπεζα χρόνου δίνει τη δυνατότητα στους δημότες μας να ανταλλάσουν υπηρεσίες με βάση το χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές. Έτσι ένας ελαιοχρωματιστής μπορεί να βάψει σε 2 ώρες το δωμάτιο ενός μαθηματικού οπότε πιστώνεται 2 χρονοευρώ στην τράπεζα. Ο μαθηματικός μπορεί να τα πληρώσει κάνοντας 2 ώρες φροντιστηρίου στην κόρη μιας νοικοκυράς που με τη σειρά της θα τα πληρώσει  φυλάσσοντας τα παιδιά ενός μηχανικού υπολογιστών για 2 ώρες κοκ. Τα χρονοευρώ που κερδίζουμε βοηθώντας τους συμπολίτες μας πιστώνονται στην τράπεζα για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε τα χρειαστούμε. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε, αφιερώνοντας μόνο το χρόνο μας, να απολαμβάνουμε εργασίες και υπηρεσίες που χρειαζόμαστε αλλά δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε. Την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας αναπτύσσοντας το πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο που απαιτείται  για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δύσκολες εποχές. 
Το μοντέλο  οδηγεί στη κοινωνική συνοχή και σύγκλιση που απαιτείται στο  νέο Δήμο, ενώ παράλληλα ικανοποιεί ανάγκες χωρίς την μεσολάβηση του χρήματος. 
Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα πετυχημένων μοντέλων ανταλλακτικής οικονομίας  σε 37 χώρες ανά τον κόσμο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για να μη λέμε κοινοτοπίες για την αναγκαιότητα του Βιολογικού Καθαρισμού και  την Αποχέτευση και επειδή κουραστήκαμε και βαρεθήκαμε με τις εξαγγελίες περί ΣΔΙΤ και άλλων «φιλανθρωπικών και φυσιολατρικών σωματείων»  πρέπει:
  • Ο Β.Κ. Ραφήνας – Πικερμίου να λειτουργήσει για όλη την περιοχή του Δήμου και να εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους.
  • Να είναι 3ου βαθμού που σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται πλήρης αξιοποίηση των υγρών  και  στερεών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει πλήρη καθαρισμό του νερού και επαναχρησιμοποίηση του για πότισμα από όλους (κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι) και επεξεργασία της λυματολάσπης . Με τη λυματολάσπη φτιάχνουμε από τούβλα έως βιολογικά λιπάσματα (εκμετάλλευση λυματολάσπης = οικονομικό όφελος)
  • Να είναι υπόγειος
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα της ασφαλούς λειτουργίας του ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος  για τον υδροφόρο ορίζοντα ή για τη θάλασσα του Ευβοϊκού.
  • Να μην δέχεται  βιομηχανικά ή βιοτεχνικά απόβλητα –η ύπαρξη τους ακυρώνει και καταστρέφει τη σημασία του βιολογικού
  • Να δημιουργηθεί ασφαλές και αμφίδρομο δίκτυο που σημαίνει ότι και στέλνω τα  λύματα μου  στον Βιολογικό αλλά και επαναχρησιμοποιώ το νερό που παράγεται από αυτόν για να ποτίζω τον κήπο μου, το περιβόλι μου τις καλλιέργειές μου αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους.  Ούτε μια σταγόνα νερό δεν πρέπει να πάει χαμένη.
  • Να χωροθετηθεί σε δημοτικό σημείο 
  • Να μη δημιουργεί την παραμικρή όχληση στους κατοίκους

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

 Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αποτελεί το βασικό πόλο ανάπτυξης των Μεσογείων, η λειτουργία του οποίου όμως προσέλαβε ανεξέλεγκτο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας όπως: υπερβολική ηχορύπανση (ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), πρόβλημα ελέγχου της ασφάλειας των πτήσεων (ΗΛΙΟΣ-Γραμματικό), πτήσεις πάνω από τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στο κυνήγι του κέρδους από πλευράς του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιριών καταστρατηγούνται θεσμοθετημένες διαδικασίες, διατάξεις και νόμοι. Παρατηρούνται  αποκλίσεις στο επιτρεπόμενο ύψος, την προκαθορισμένη πορεία και την γωνία ανόδου και καθόδου των  πτήσεων,   στην χρήση των αεροδιαδρόμων, στο ωράριο πτήσεων (απαγόρευση πτήσεων από τις 23.00 έως τις 7.00). Δεν εφαρμόζονται επαρκώς τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του θορύβου των αεροσκαφών, την διαχείριση των αποβλήτων (βιολογικός αεροδρομίου) και των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ σχεδιάζει την επισταμένη καταγραφή μετρήσεων όχλησης (ατμοσφαιρικοί ρύποι – ηχορύπανση) έτσι ώστε να ελέγχεται η «αυθεντία» της ΥΠΑ η οποία ως γνωστόν μετρά κατά το δοκούν. Δεν αποδέχεται την λογική των ανταποδοτικών τελών σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σχεδιάζουμε επίσης εκτεταμένες φυτεύσεις υψηλού πρασίνου σε όλες τις δημοτικές εκτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα φυσικό φραγμό στις επιπτώσεις τόσο της κλιματικής αλλαγής , όσο και του αεροδρομίου. Είναι πια γνωστό ότι η υψηλή βλάστηση και το τοπικό μικροκλίμα  απορροφά και μειώνει το θόρυβο που προκαλείται από τα αεροπλάνα.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις και να φέρουμε το πρόβλημα στο προσκήνιο με όλες μας τις δυνάμεις. Στην προσπάθεια αυτή που φυσικά απαιτεί διάθεση, χρόνο και κόστος πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι ώστε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση  προς όφελος της περιοχής και να ζήσουμε αρμονικά με τον αερολιμένα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο νέος Δήμος είναι ένας προικισμένος από τη φύση τόπος όπου βουνό και θάλασσα είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους και δημιουργούν ένα υπέροχο σύνολο.
Αυτό το περιβάλλον έχουμε επιτακτική υποχρέωση να το διαφυλάξουμε και να το αναβαθμίσουμε για μας και τα παιδιά μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Υγρότοποι
Οι υγρότοποι αποτελούν μοναδικά καταφύγια άγριας ζωής (χλωρίδας και πανίδας) και αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή από την Τ.Α. Οι θετικές επιπτώσεις των υγροτόπων στο κλίμα, στον έλεγχο των πλημμύρων και στην εξασφάλιση ποιοτικότερου νερού είναι αναμφισβήτητες.
Οι υγρότοποι μπορούν να αναδειχτούν ως τόποι ήπιου τουρισμού (παρατήρηση πουλιών, περίπατοι κλπ), ως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ως χώροι επιστημονικής έρευνας. Τα πολλά ρέματα της περιοχής πρέπει να οριοθετηθούν, να προστατευτούν και να αναδειχτούν. Ιδιαίτερα το Μέγα Ρέμα Ραφήνας με κατάλληλες εργασίες τόσο κατά τον ρου του, όσο και στις εκβολές του μπορεί να συμβάλλει πολλαπλά στην οικολογική ανάπτυξη της πόλης μας.
 Είναι ένα καταπληκτικό φυσικό απόθεμα της περιοχής που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα και με την συνεργασία του Δήμου Παλλήνης μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο περιβαλλοντικής αναβάθμισης μιας υποβαθμισμένης περιοχής που θα περιλαμβάνει πεζοδρόμηση και ποδηλατοδρόμηση σε όλο το μήκος του ρου μέχρι τις εκβολές, με ένα σύμπλεγμα χώρων αθλητισμού και υπαίθριων παιδότοπων .
      Δασική πολιτική
Τα χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και δασών του Δήμου μας θα τα διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί ούτε ένα δέντρο πια. Για οποιοδήποτε λόγο. Για την «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»  ανάπτυξη, πάνω απ΄ όλα, σημαίνει προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής μας.
Στο σύνολο των δασικών εκτάσεων του Δήμου, είτε αυτές σήμερα είναι φυτεμένες είτε όχι, θα οργανώσουμε, σε συνεργασία με εθελοντές και οικολογικές οργανώσεις, εκτεταμένες αναδασώσεις (φυσική αναγέννηση με εμπλουτισμό γενετικού υλικού). Θα ελεγχθεί σε όλη την επικράτεια του Δήμου η παράνομη βόσκηση, ενώ παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες να μην εξαλειφθεί , αυτή η παραδοσιακή τοπική δραστηριότητα, από τα βουνά του Δήμου.

Η ανεύθυνη στάση τόσο της Πολιτείας όσο και της Τ.Α. κατά το παρελθόν μας κληροδότησαν τεράστιες καμένες εκτάσεις και κατεστραμμένα  οικοσυστήματα, για τα οποία χρειάζεται άμεσα να ληφθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία του δάσους .
Η σύσταση πρωτοβάθμιας δημοτικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα επιτρέπει στο δήμο να ανταποκρίνεται  στη πρόληψη αλλά και άμεσα σε έκτακτες περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών.
Ευθύνη της υπηρεσίας αυτής θα είναι η επεξεργασία πλήρους σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων εκτάκτων αναγκών, με τον συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού εθελοντικών ομάδων, υπηρεσιών του  δήμου  και των δημόσιων και ιδιωτικών μηχανικών μέσων που διαθέτει.
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη χαρτογράφηση και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τοποθέτηση κρουνών στις δασικές εκτάσεις, με την ουσιαστική συνεπικουρία του ΣΠΑΠ αλλά και την άσκηση πίεσης του Δήμου στις αρμόδιες υπηρεσίες(Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική , Πολιτική Προστασία, καθώς και δυνάμεις του στρατού ξηράς).
Μέτρα όπως:
·         Η διάνοιξη κοινοτικών δρόμων όπου χρειάζεται
·         Η συστηματική αποψίλωση και κλαδοκαθαρισμός σε όλες τις  περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου καθώς και όλων των άλλων αντικειμένων που ενοχλούν και είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη θα απομακρύνονται σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
·         Η αποκομιδή  των κλαδεμάτων από τα σπίτια (θεωρούνται οικιακά απορρίμματα) είναι υποχρέωση του δήμου και δεν επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες
·         Η σύσταση δημοτικής εθελοντικής μονάδας δασοπροστασίας με έμφαση στην κατάρτιση και επιμόρφωση των εθελοντών μέσα από δημοτικά προγράμματα,
·         Η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση στους μαθητές όλων των βαθμίδων έτσι ώστε ο εθελοντισμός και η προστασία του δάσους να γίνουν συνείδηση όλων (βλέπε «άλλο σχολείο»)
·         Δημιουργία παρατηρητηρίων (πυργίσκοι) απ΄όπου εθελοντές θα καλύπτουν τις ανάγκες εποπτείας των περιοχών κατά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες
·         H καλή συντήρηση των δημοτικών μηχανικών μέσων, όπως βαριά οχήματα , βυτία κλπ  καθώς και η καταγραφή  όλων των ιδιωτικών μηχανικών μέσων στα όρια του δήμου και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού,
·         Η τακτική διενέργεια ασκήσεων εφαρμογής του σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών,
Θα δώσουν στο δήμο μας  τη δυνατότητα επαρκούς ανταπόκρισης σε τέτοιες συνθήκες.


ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής να εφαρμόσει πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων (στείρωσης και εμβολιασμού με την τοποθέτηση στο λαιμό κολάρου με ειδικό ταμπελάκι).
Μετά τον εμβολιασμό, τα ζώα να προωθούνται στο φυσικό τους περιβάλλον ή να υιοθετούνται από φιλόζωους, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται από το δήμο μέσω της ιστοσελίδας του αλλά και αναρτήσεων – ανακοινώσεων σε ειδικό ταμπλό στο Δημαρχείο.
Να δημιουργηθεί ξενώνας κακοποιημένων αδέσποτων  ζώων όπου θα νοσηλεύονται μέχρι την αποθεραπεία τους σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής και εθελοντές φιλόζωους. Οι εθελοντές θα πρέπει  να εγγραφούν σε ειδικό κατάλογο που θα υπάρχει στο δημαρχείο ώστε να είναι διαθέσιμοι.
Να καθιερωθεί ουσιαστική αρμοδιότητα επί των αδέσποτων σε έναν εκ των αντιδημάρχων ή να επιφορτιστεί με αυτή την ευθύνη ένας Δημοτικός Σύμβουλος  ο οποίος θα αναλάβει την εποπτεία των προγραμμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο να διατεθούν δύο υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι θα στελεχώσουν την ειδική υπηρεσία περισυλλογής των αδέσποτων.


ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Προτείνουμε τη δημιουργία Κέντρου Υγειονομικής Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΥΕΠ), το οποίο θα παρέχει τρεις μεγάλες κατηγορίες υπηρεσιών: Ενημέρωση, αγωγή υγείας και εκτίμηση του κινδύνου για ασθένεια. Συμβουλευτική για θέματα χρήσης υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Αντιμετώπιση προβλημάτων τύπου πρώτων βοηθειών και ασθενειών μικρού κινδύνου. Στόχος να παρασχεθούν σε όλους τους δημότες υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το σύστημα υγείας ή δεν παρέχονται τις ώρες που οι εργαζόμενοι τις χρειάζονται ή δεν είναι εύκολα προσβάσιμες.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να  αξιοποιήσουμε το πλαίσιο που παρέχει το πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος μας.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένα αστικό Κέντρο Υγείας για τις άμεσες ανάγκες των πολιτών. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να συνεχιστεί, καθώς προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένους. Σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση, γιατί δε δόθηκε η επιδότηση που αναμενόταν από το ΕΣΠΑ.
Σήμερα οι δημότες μας αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά κέντρα υγείας ενώ την ίδια στιγμή στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου υπολειτουργεί ένας και μόνον Δημόσιος Φορέας Υγείας , τα Εξωτερικά Ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στα οποία καταφεύγει για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη όχι σήμερα αλλά χθες, ο Δήμος μας να απευθύνει ηχηρό μήνυμα  ενίσχυσης των Εξωτερικών Ιατρείων του ΠΝΑ  και την επέκταση της λειτουργίας  τους  και το απόγευμα.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο κατάργησης του οργανισμού του ΠΝΑ στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης, γεγονός που θα επιφέρει και την αναστολή της λειτουργίας των Εξωτερικών του Ιατρείων, αφήνοντας στο συρτάρι τη σχετική Υπουργική Απόφαση(Αρ. Υ3α/ΓΠ/125894/03/04 ΦΕΚ 214 Β΄/5.02.2004) για Σύσταση Κέντρου Υγείας στην αστική περιοχή του Δήμου Ραφήνας, χαμηλού κόστους  στις υποδομές του ΠΝΑ, αλλά και την ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας στη ΔΕΠΑΝΟΜ της εκπόνησης σχετικής μελέτης για την δημιουργία Νέου Γενικού Νοσοκομείου και Νοσοκομείου Αποκατάστασης Ανατολικής Αττικής.
Είναι λοιπόν ευθύνη αλλά και υποχρέωση του νέου Δήμου μας να διεκδικήσει δυναμικά την υλοποίηση των παραπάνω Υπουργικών αποφάσεων.
Η σημερινή ανυπαρξία της δημοτικής μέριμνας σε ότι αφορά την υγεία και την κοινωνική πολιτική, είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί από μια δραστήρια δημοτική αρχή που θα εστιάζει στον άνθρωπο.
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που επικεντρώνεται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:
  1. Την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών ισότητας.
Ευθύνη της  δημοτική αρχής είναι η λήψη μέτρων όπως :
Ø  Δημιουργία γραμμών επικοινωνίας: κακοποιημένων ατόμων , αστέγων, ευπαθών ομάδων και ΑΜΕΑ του πληθυσμού της περιοχής
Ø  Δημιουργία δικτύου :
·         παροχής βοήθειας ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύναμους
·         βοήθειας στο σπίτι ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και ευπαθών ατόμων, και
·         παροχής διοικητικής βοήθειας , από δημοτικούς υπαλλήλους που θα  ενισχύσουν τη λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπως για παράδειγμα την αρωγή και διεκπεραίωση ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών θεμάτων, αδειών παραμονής μεταναστών κλπ. έτσι ώστε οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν μόνοι τους το τέρας της γραφειοκρατίας.
Ø  Πιστοποίηση των οικονομικά αδυνάτων, ΑΜΕΑ και ευπαθών ατόμων και ανάλογη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς
Ø  Προώθηση του εθελοντισμού και συνεργασία με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου.
Ø  Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Πικέρμι (ΚΕΠ Πικερμίου)
2. Την άσκηση Εποπτείας:
Ø  Σε θέματα λειτουργίας: ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής παιδιών (όπως Παιδικών Σταθμών/Εξοχών, ιδρυμάτων περίθαλψης ηλικιωμένων, Νοσηλευτικών ιδρυμάτων, Κέντρων υγείας κλπ.)
Ø  Για την τήρηση κανόνων υγιεινής στα σχολεία
Ø  Για  την έκδοση  τοπικών υγειονομικών διατάξεων και τη λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής.
Ø  Για την μέριμνα για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, την συντήρηση και αναβάθμισή τους.
3. Την Υλοποίηση και αναβάθμιση υποδομών υγείας όπως:
·         Κέντρου αιμοδοσίας
·         Κέντρου λογοθεραπείας
·         Κέντρου διακοπής καπνίσματος
·         Κέντρου διατροφής
·         Κέντρου φυσιοθεραπείας
·         Κέντρου Εμβολιασμών

Ø  Την αναβάθμιση και ενίσχυση του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων ατόμων,  με προγράμματα παροχής: Ψυχολογικής υποστήριξης, ήπιας εκγύμνασης, κινησιοθεραπείας                                    
Ø  Διερεύνηση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων με Διαγνωστικά Κέντρα και  Θεραπευτικά Ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους
Ø  Ίδρυση και λειτουργία κέντρου πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων. Υποστήριξη και ανάπτυξη συνεργασίας με κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Ø  Την ενεργοποίηση του θεσμού του Οικογενειακού Συμβούλου καθώς και την ενεργοποίηση του ειδικού Σχολικού Συμβούλου σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των μαθητών (ναρκωτικά, νευρική ανορεξία, επιθετικότητα, αυτοκτονικά φαινόμενα κλπ).
Ø  Την εξασφάλιση ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ για το δήμο
Ø  Ίδρυση και λειτουργία νέου πρότυπου δημοτικού γηροκομείου, με ανταποδοτικά οφέλη

4. Την Ενημέρωση για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας:
Ø  Mε την διοργάνωση ανοιχτών παρουσιάσεων με θεματολογία που αφορά: στην δημόσια υγιεινή, την υγεία (πρόληψη και αντιμετώπιση), την διατροφή/ διαιτολογία κλπ
Ø  Την δημιουργία γραμμής επικοινωνίας  για παροχή πληροφοριών  και κατευθύνσεων για θέματα σχετικά με τoν μηχανισμό περίθαλψης, τους  ασφαλιστικούς φορείς, τους συμβεβλημένους με ταμεία γιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, συνταξιοδοτικά θέματα κλπ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η πολιτική μας κατεύθυνση και  η απόφαση μας για την πόλη της καρδιάς μας, είναι  να κρατήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της, να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της, να εξοικονομήσει πόρους επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη και  να αναπτυχθεί με σχεδιασμό και όρια.

Θεωρούμε ότι η μέχρι τώρα αποσπασματική, άναρχη και χωρίς όρια ανάπτυξη του Δήμου μας, δεν λειτουργεί προς όφελος ούτε της γειτονιάς ούτε της πόλης. Αυτό, μας οδηγεί στην αναγκαιότητα ενός δεκαετούς σχεδιασμού, θεωρώντας ότι τα επόμενα 4 χρόνια δεν πρέπει να είναι πεταμένα αλλά αντίθετα να μπουν οι βάσεις για ένα νέο μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης του Δήμου.
 Πρώτη ενέργεια μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, είναι να διοργανώσουμε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες που έχουν δημιουργήσει πρότυπες και βιώσιμες πόλεις. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα γίνουν οδηγός για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης συμπαγούς πόλης για την οποία  αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημότες και όχι οι εργολάβοι και τα μεγάλα συμφέροντα.

Όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες που μαζευτήκαμε από όλες τις γειτονιές του Καλλικράτειου Δήμου μας, σας καταθέτουμε ένα πρόγραμμα βιώσιμο και λειτουργικό που δεν είναι μόνο επιστημονικά καταρτισμένο αλλά είναι βγαλμένο και μέσα από τη ψυχή μας για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο Δήμος και γνωρίζοντας τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας.

Σας καλούμε λοιπόν να επιλέξετε την «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» γιατί εμείς είμαστε εσείς…. 

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.