Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

postheadericon Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου


Την Παρασκεύη 2-3-2012 σε συνάντηση του Δημάρχου Ραφήνας –Πικερμίου κ. Γ. Χριστόπουλου ,  του επικεφαλής της Οικόπολις Γιώργου Μερτίρη και του κ. Γιώργου Παναγιάρη , συντονιστή της θεματικής ομάδας Διαχείρισης & προστασίας  πολιτιστικής κληρονομιάς  συζητήθηκε το θέμα της κατάθεσης πρότασης έως τη Δευτέρα 5 Μαρτίου για  τη δημιουργία ρυθμιστικού σχεδίου του δήμου μας . Παρά τα στενά περιθώρια που μας έθεσε ο δήμαρχος η Οικόπολις καταθέτει σήμερα την πρόταση της,  κρίνοντας ως θετική την κίνηση του δήμαρχου  να ζητήσει και να συμπεριλάβει την θέσεις μας στο τελικό σχέδιο του δήμου. Το επιστημονικό επιτελείο της Οικόπολις είναι στη διάθεση του δήμου για να στηρίξει και ν ΄ αναπτύξει την πρόταση σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, υπηρεσία και πολίτη. 


Πρόταση της Δημοτικής  Κίνησης Πολιτών «Οικόπολις»
για τη δημιουργία Ρυθμιστικού Σχεδίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου


Προοίμιο
Το πλαίσιο, εντός του οποίου διαμορφώνεται η πρότασή μας, λαμβάνει υπ’ όψη του το ιδιαίτερο ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο της περιοχής μας και έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξή της, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την επιτυχή αστική βιωσιμότητά της.
Το ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής μας πρέπει να αποτυπώνει και να υπηρετεί ένα τέτοιο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που θα διαφυλάσσει στο παρόν και στο μέλλον τη γεωποικιλότητα, τη βιοποικιλότητα και την πολιτιστική ποικιλότητα του τόπου μας διατηρώντας την κοινωνική ισορροπία εντός και μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και θέτοντας υψηλά ποιοτικά κριτήρια στους τομείς της πολεοδομίας, της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος.
Χρειαζόμαστε επομένως συνολικές στρατηγικές και ανάληψη συντονισμένης δράσης από όλα τα άτομα και τις αρχές που συμμετέχουν στη διεργασία αστικής ανάπτυξης, μέσα και πέρα από τα σύνορα του Δήμου μας.
Πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ότι όσοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών σε όλα τα επίπεδα θα διαθέτουν τις γενικές και ειδικές δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για να αναπτυχθούν οι πόλεις ως βιώσιμες κοινότητες.
Είναι επίσης προφανές ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου μας, οφείλει να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό, ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αποφάσεις, κείμενα αρχών και νόμους που κινούνται προς αυτήν τη μορφή βιώσιμης ανάπτυξης.
Το 2007 διαμορφώθηκε o Χάρτης της Λειψίας για τις βιώσιμες ευρωπαϊκές πόλεις, ο οποίος εμπεριείχε τη σχετική απόφαση που ελήφθη με την ευκαιρία της άτυπης υπουργικής συνάντησης σχετικά με την Αστική Ανάπτυξη και την Εδαφική Συνοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λειψία στις 24/25 Μαΐου 2007.
Σ’ αυτό το κείμενο αρχών, συνιστάται να εξετάσουν οι ευρωπαϊκές πόλεις το ενδεχόμενο κατάρτισης προγραμμάτων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης για την πόλη ως σύνολο. Τα εν λόγω μέσα προγραμματισμού με σκοπό την εφαρμογή θα πρέπει:

-         να περιγράφουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία των πόλεων και των συνοικιών με βάση την ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης,

-         να προσδιορίζουν συνεκτικούς αναπτυξιακούς στόχους για την αστική περιοχή και να αναπτύσσουν ένα όραμα για την πόλη,

-         να συντονίζουν τα διάφορα συνοικιακά, τομεακά και τεχνικά σχέδια και πολιτικές και να εξασφαλίζουν ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις θα συμβάλλουν στην προώθηση μιας ισορροπημένης ανάπτυξης της αστικής περιοχής,

-         να συντονίζουν και να εστιάζουν χωροταξικά τη χρήση πόρων από τους παράγοντες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και

-         να συντονίζονται σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο πόλης-περιφέρειας και να συμμετέχουν σε αυτά πολίτες και άλλοι εταίροι που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μελλοντικής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας κάθε περιοχής.

Θα πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο πόλης-περιφέρειας. Ο στόχος είναι να υπάρχει εταιρική σχέση ισότητας μεταξύ των πόλεων και των αγροτικών περιοχών καθώς και μεταξύ των μικρών, μεσαίων και μεγάλων πόλεων και των πόλεων εντός των πόλεων-περιφερειών και των μητροπολιτικών περιοχών.

Η πρότασή μας
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η στρατηγική ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας, που θα αποτυπωθεί στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής μας, θα πρέπει να ενσωματώνει τα εξής κύρια πεδία:
-       Δημιουργία και εξασφάλιση δημοσίων χώρων υψηλής ποιότητας
-       Εκσυγχρονισμός των δικτύων υποδομών (συγκοινωνίες, δίκτυα υδροδότησης και επεξεργασίας λυμάτων και άλλα δίκτυα παροχών)
-       Διαμόρφωση πολιτικών κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, ασφάλεια και προστασία, διασκέδαση/ψυχαγωγία, αστική διακυβέρνηση κλπ.)
-       Σχεδιασμός οικιστικών δικτύων και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
-       Δημιουργία πολιτικών καινοτομίας και εκπαίδευσης
-       Εφαρμογή στρατηγικών για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος
-       Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς εργασίας.
-       Νομιμοποίηση και ένταξη στο σχέδιο πόλης των αυθαιρέτων με παράλληλη  ολοκληρωμένη αποτύπωση των δασικών χαρτών ώστε να μη  μπορεί να χτιστεί πλέον  κανένα νέο αυθαίρετο    

Θεωρούμε ότι οι κύριοι αναπτυξιακοί πόροι του Δήμου μας είναι όσοι σχετίζονται με τη Φύση και τον Πολιτισμό του τόπου μας. Οι πόροι αυτοί, προφανώς θα παραμένουν στην περιοχή μας, και με την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών και πρακτικών διαχείρισης θα είναι ανεξάντλητοι (δηλ. αειφόροι).
Η απολιθωματοφόρος θέση στο Πικέρμι Αττικής μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της ανάδειξης της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και των γύρω περιοχών, και να αναδειχθεί σε πραγματικό πυλώνα περιφερειακής βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε πρώτο επίπεδο, πρέπει να εστιάσουμε στις δύο θέσεις όπου έχουν ανευρεθεί τα παλαιοντολογικά ευρήματα που χαρακτηρίζουν την Πικερμική πανίδα. Από αυτές τις δύο θέσεις ανασκαφών, έχει χαρακτηριστεί «προστατευόμενη», επί Υπουργίας Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, μόνο η μία. Δεν έχει όμως απαλλοτριωθεί. Ως βασικό προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, είναι η απαλλοτρίωση αυτού του χώρου και η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου ή/και μουσείου, σ’ αυτό το μέρος, όπως είναι και η διακηρυγμένη πρόθεση του ΥΠΠΟΤ. Ως στόχος μπορεί να τεθεί η ένταξη σε καθεστώς προστασίας και φυσικά η απαλλοτρίωση και της δεύτερης θέσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να μιλάμε για τη δημιουργία ενός ευρύτερου «γεωπολιτιστικού» πάρκου που θα αναδεικνύει και θα ενώνει όλα τα γεωλογικά μνημεία της περιοχής μέσω ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών. Αυτά τα «μνημεία» θα είναι οι παλαιοντολογικές θέσεις του Πικερμίου, τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης και τα λιγνιτωρυχεία στη Διασταύρωση Ραφήνας. Βεβαίως το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να διασυνδέει και άλλα μνημεία ή περιοχές Ιστορικής ή Περιβαλλοντικής αξίας (π.χ. Μοναστήρια, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σπήλαια κλπ.).

Σε τρίτο (και πλέον ολοκληρωμένο) επίπεδο, η Πικερμική πανίδα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της μεγαλύτερης «ιστορικής διαδρομής» της Ελλάδας (και όχι μόνο), η οποία ξεκινά 7.000.000 χρόνια πριν (Πικέρμι), συνεχίζει στους ιστορικούς αρχαίους χρόνους μέσα από το πλήθος των γνωστών και λιγότερο γνωστών αρχαιολογικών θέσεων και τόπων (όπως η Μαραθώνια Διαδρομή) της περιοχής, συνεχίζει στα χρόνια του Βυζαντίου μέσα από τα μοναστήρια της Πεντέλης, προχωράει στα λιγνιτωρυχεία της προβιομηχανικής Ελλάδας και καταλήγει στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου (ναυάγιο του πλοίου Χειμάρρα). Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή, τρεις διαφορετικές «κοινότητες» σφραγίζουν την ταυτότητα της περιοχής (Αρβανίτες, Σαρακατσαναίοι, Μικρασιάτες) πράγμα μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τα λαογραφικά Μουσεία! Η ιστορική αυτή διαδρομή θα είναι πραγματική αλλά μπορεί να συμπληρώνεται από τεχνολογίες πληροφορικής .Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα δέχεται πλήθος κόσμου (μαθητές, φοιτητές, τουρίστες από όλο τον κόσμο κ.α ) με αποτέλεσμα ν΄ αναπτυχθούν και τοπικές επιχειρήσεις με επίκεντρο τον πολιτισμό , την τέχνη και τον τουρισμό. Αυτό θα αποφέρει την παράλληλη ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών και του μετρό στην πόλη μας (βλέπε Μουσείο Ακρόπολης) ..

 Η ένταξη όλων των παραπάνω στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του Δήμου μας δεν αποτελεί απλώς ένα τμήμα της δικής μας πρότασης αλλά συμβατική υποχρέωση του Δήμου μας βάσει του Νόμου 3028 / 28 Ιουνίου 2002: «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων & εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» , άρθρο 3, §2.

Για την ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

Γιώργος Μερτίρης Δημοτικός Σύμβουλος




About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.