Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

postheadericon ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΡΤΙΡΗ
ΣΤΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ

Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να συζητούν για το νέο ανεξάρτητο συνδυασμό «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», που ταράζει τα νερά σε Ραφήνα και Πικέρμι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο συνδυασμός μπαίνει δυνατά, «σφήνα» ανάμεσα σε Κεχαγιόγλου και Χριστόπουλο, οι οποίοι  αντιλαμβάνονται πως η απειλή είναι σοβαρή! Κι αυτό, γιατί οι πολίτες που κουράσθηκαν από την βεντέτα των δύο, αναζητούν απεγνωσμένα «το νέο και το προοδευτικό» στην περιοχή.          Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης είναι ο Γιώργος Μερτίρης,.....
ο οποίος σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του στο «Επταήμερο». Γνωστός από την πολύχρονη οικολογική δράση του στην Ανατολική Αττική, ο κ. Μερτίρης δίνει το στίγμα της «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ».
- Ποιος είναι ο λόγος που ένας άνθρωπος για τρεις μήνες «ξεχνάει» την οικογένεια, την δουλειά, την προσωπική ζωή και τους φίλους του για να μπει στην «αρένα» της πολιτικής;
- Πρώτα απ’ όλα, θέλω να διευκρινίσω ότι η δημιουργία της ‘’ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ’’ δεν είναι μια προσωπική ιστορία, αλλά μια ιστορία παρέας και φίλων, οι οποίοι από κοινού προβληματιζόμασταν -τα τελευταία χρόνια- για τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Στο σχολείο, στη γειτονιά, στον αθλητισμό, στο μποτιλιάρισμα, στην οικολογική καταστροφή μετά τις φωτιές. Και συζητούσαμε πάντα για την επιλογή μας, να ζούμε σ’ αυτό τον όμορφο τόπο. Ταυτόχρονα, βιώνουμε καθημερινά το κλείσιμο επιχειρήσεων, την ανέγερση  μεγάλων εμπορικών κέντρων, την παράνομη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στις γειτονιές.
Ακούμε για μεγαλόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής. Χωρίς να ερωτηθούμε τι είδους και με ποίων ορίων ανάπτυξη θέλουμε. Τώρα, για να απαντήσω στο ερώτημά σου, λέω ότι δεν «ξεχνάω» τίποτε απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, οικογένεια και φίλοι  είναι στο πλευρό μου, σε αυτή την προσπάθεια, όπως και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν στην πρωτόγνωρη για την περιοχή μας κινητοποίηση. Άνθρωποι δημιουργικοί, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, μα παράλληλα και ενεργοί πολίτες, οι οποίοι βάλαμε στην άκρη τις πολιτικές μας ταυτότητες , συμφωνώντας σε κοινές αξίες και αρχές, για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας και να διαμορφώσουμε το αύριο για την πόλη της καρδιάς μας.
Επικεφαλής του συνδυασμού και μάλιστα μετά από συγκεκριμένες προτάσεις, θα μπορούσαν εν δυνάμει να ήταν και κάποια άλλα μέλη του συνδυασμού μας, αλλά μέσα από τις εσωτερικές μας διαδικασίες και συνθήκες, αποφασίστηκε επικεφαλής να είμαι εγώ. Να ξέρεις όμως, ότι εγώ δεν πιστεύω στον αφέντη δήμαρχο, αλλά στην δημιουργική δουλειά ενός ολόκληρου συμβουλίου.  Έχουμε δει υπουργούς να καθαιρούνται, κυβερνήσεις να πέφτουν, δεν έχω δει όμως ποτέ έναν Δήμαρχο να εκπίπτει  του αξιώματος του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που βαθιά είναι ριζωμένη μέσα μου η πίστη της δυνατότητας ανάκλησης του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, δεν πιστεύω στους σωτήρες, είδαμε που έχει οδηγηθεί η χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση.
- Γιατί δημιουργήθηκε  η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» και ποια είναι η ιδεολογική «πυξίδα» της;
- Η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» γεννήθηκε από την τεράστια ανάγκη που έχει ο Καλλικράτειος δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, σύγχρονο, ικανό και αποτελεσματικό. Τέρμα στα άλλοθι πια! Οι πολίτες της περιοχής κουράστηκαν –κυριολεκτικά- τόσα χρόνια από τα ίδια πρόσωπα και την ίδια νοοτροπία. Ό,τι είχαν να προσφέρουν, το πρόσφεραν. Ο κάτοικοι που από γενιά σε γενιά μεγάλωσαν σ’ αυτό τον τόπο –και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι- οι χιλιάδες οικογένειες που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να έρθουν να κατοικήσουν με τα παιδιά τους στη Ραφήνα και το Πικέρμι, θέλουν να ζήσουν επιτέλους σε λειτουργικές, σύγχρονες και ανθρώπινες πόλεις. Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση οι «δεινόσαυροι» της πολιτικής, τα «τζάκια», οι φαμίλιες και οι «βαρόνοι». Αφού δεν φεύγουν μόνοι τους, θα φύγουν με την συνειδητοποιημένη ψήφο των πολιτών. 
- Σας κατηγορούν για αριστερές απόψεις χωρίς ουσία, για γραφικούς ή για δήθεν οικολόγους που κάνουν ανεφάρμοστες προτάσεις. Τι απαντάτε;
- Προσωπικά δεν το έχω ακούσει, αλλά όσοι το λένε αυτό, προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άλλωστε, η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» έβαλε σκοπό να ταράξει τα νερά στο κατεστημένο της περιοχής μας. Ήρθε για να προτείνει και όχι να καταγγείλει.  Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό τον ωραίο και άδολο αγώνα που κάνουμε, είναι άνθρωποι που δίνουν εδώ και χρόνια αθόρυβη μάχη στις γειτονιές τους, στα σχολεία, τις παραλίες, τα δάση. Ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων. Αυτό το γνωρίζει το κατεστημένο της περιοχής, γι’ αυτό και τα μέλη του φοβούνται. Προσπαθούν λοιπόν, να μας απαξιώσουν με «λάσπη».
Εμείς πιστεύουμε ότι θα μετέχουμε με μεγάλη εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Διότι είναι εφικτό. Και αυτό θα αποτελέσει μόνο την αρχή. Πλησιάζει η ώρα που οι πόλεις μας –όπως και στο εξωτερικό- θα διοικούνται από ανθρώπους με «φρέσκα» μυαλά, με οικολογικές ευαισθησίες, με ρεαλιστικό πρόγραμμα, με εφικτές λύσεις, που δεν θα εξαρτώνται οικονομικά μόνο από την κεντρική εξουσία. Οι πολιτικές εξαρτήσεις δεν χωράνε στις τοπικές κοινωνίες.
Με την συνέντευξη αυτή και διαδίδοντας τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμά μας, θα συνειδητοποιήσουν, όλοι αυτοί που μας κατηγορούν για διάφορα, ότι η ρεαλιστική λύση στο νέο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου είναι η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ». Δεν δικαιολογείται, κανένας εκλεγμένος δήμαρχος στο μέλλον, να μην παράγει ουσιαστικό έργο, επειδή δεν του παρέχονται οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να διεκδικούμε. Αλλά όταν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που μένουν στα αζήτητα, τότε μάλλον εμείς φταίμε. Ο κόσμος δεν σε ψηφίζει για να λύσεις τα προσωπικά σου προβλήματα, ούτε για να προωθείς την κομματική και πολιτική σου εξέλιξη! Πολύ περισσότερο μάλιστα, για να κάνεις «λαδιές» και να χρησιμοποιείς την εξουσία, για την εξουσία... Πιστεύω πως, όπως νοιάζεσαι και διαχειρίζεσαι το σπίτι σου, έτσι πρέπει και οι δήμαρχοι να δουλεύουν για την πόλη τους.
- Στο ψηφοδέλτιο σας συμμετέχουν υποψήφιοι ικανοί να προσελκύσουν ικανό αριθμό ψήφων για να εκλέξετε συμβούλους;
- Όπως είπα, θα είμαστε σίγουρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της ποιότητας του ψηφοδελτίου μας, που αποτελείται από ικανούς και ενεργούς πολίτες. Υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές στο συνδυασμό, που μιλούν για ποσοστό που θα μπορούσε να μας οδηγήσει και στον δεύτερο γύρο. Αυτό που μας διακρίνει, είναι οι αρχές μας, οι ξεκάθαροι στόχοι μας και το κέφι που έχουμε για δουλειά. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Έχουμε όμως σοβαρές και καινοτόμες προτάσεις για την πόλη μας. Είναι γνωστό -κι έχει ενοχλήσει πολύ τους πολίτες- το γεγονός ότι οι δύο ανθυποψήφιοι συνδυασμοί, περιλαμβάνουν στις τάξεις τους, υποψηφίους που αλλάζουν συνδυασμό από τετραετία σε τετραετία, με τα γνωστά αποτελέσματα! Είναι απίστευτο πώς λειτουργεί το σύστημα. Όπως ήδη σας έχω εξηγήσει, δεν είμαστε εραστές της πολιτικής εξουσίας αλλά της δημιουργικής, εφικτής λύσης για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά με τους «αντιπάλους» μας. Παρ ότι μας προτάθηκε -έμμεσα ή άμεσα- να έρθουν στο ψηφοδέλτιό μας «ορφανοί» εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι ή υποψήφιοι από το παρελθόν, οι οποίοι θα προσέφεραν μόνο ψήφους, αρνηθήκαμε! Αποδεχθήκαμε όμως, ανθρώπους που έχουν παίξει θετικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για εμάς. Οι καθαρές ψήφοι. Χωρίς παζάρια και υπόγειες διαδρομές.
- Θα μας περιγράψετε τους βασικούς άξονες του προγράμματός σας;
- Το πρόγραμμά μας βασίζεται σε μια νέα αντίληψη που συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Μετατρέπουμε τα μειονεκτήματα της πόλης σε πλεονεκτήματα, βελτιώνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης μειώνοντας την ανεργία και αναβαθμίζουμε το επίπεδο ποιότητας της ζωής μας.  Στη φάση αυτή, βρίσκεται σε διαβούλευση -γιατί συνδιαμορφώνεται με τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας- καθώς και με θεσμικούς φορείς του ενιαίου δήμου. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου και θα βγει στη δημοσιότητα.
Οι κύριοι άξονές του καλύπτουν όλους τους τομείς που ενδιαφέρουν τους πολίτες: Νέος τρόπος διοίκησης του δήμου, αναπτυξιακή πολιτική, κοινωνική συνοχή και μέριμνα, περιβαλλοντική ανάπτυξη, πρακτικές λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Θέλω να διευκρινίσω ότι η ισχυρή και παραγωγική τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ικανή να ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό την οδυνηρή πολιτική που επιβάλλει το μνημόνιο, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο Καλλικράτης. Και να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι, όπως ήδη ακούγεται από τους ανθυποψηφίους μου. Η Ευρώπη βρίθει από τέτοιου είδους περιπτώσεις. Όμως και στην Ελλάδα, υπάρχουν λίγα αλλά εξαιρετικά παραδείγματα. Επιγραμματικά, αναφέρω δύο προτάσεις, που επεξεργαζόμαστε στο πρόγραμμά μας:
Μία εφικτή και άμεση, που βοηθάει το νέο δήμο και ταυτόχρονα δίνει λύση στα καθημερινά προβλήματα, είναι η δημιουργία «Γραφείου Άμεσης Δράσης για τον Πολίτη», σε οργανωμένη βάση και πρώτη προτεραιότητα. Για μένα, έχει μεγάλη σημασία π.χ. η καμένη λάμπα στο σοκάκι της γειτονιάς, να επιδιορθώνεται αμέσως. Έτσι, δημιουργείται αίσθηση ασφάλειας. Ο πολίτης ενημερώνει για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, συμμετέχοντας ενεργά. Και ο δήμος, τα επιλύει άμεσα. Με τον τρόπο αυτό κτίζεται σχέση εμπιστοσύνης και ελέγχεται η αποτελεσματικότητα του δήμου. Εμείς αυτό θέλουμε!
Μια δεύτερη, ενδεικτική της άλλης αντίληψης που εμείς έχουμε -με τη σημερινή οικονομική συγκυρία- είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ανταλλακτικής οικονομίας, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου. Τι εννοώ με αυτό; Ότι θα οργανωθεί μέσα στο δήμο, σύστημα στο οποίο κάθε πολίτης θα δηλώνει ποια υπηρεσία ή εργασία μπορεί να προσφέρει και ποια υπηρεσία ή εργασία έχει ανάγκη. Αυτό οδηγεί στην κοινωνική συνοχή και σύγκλιση που απαιτείται στο  νέο δήμο. Παράλληλα, ικανοποιεί ανάγκες χωρίς την μεσολάβηση του χρήματος. Τονίζω ότι  το μοντέλο αυτό, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε δήμους της Ιταλίας, Ισπανίας, Δανίας, Αργεντινής και αλλού. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης παίρνει την κατάσταση της πόλης στα χέρια του, με τον δήμο πρωτοπόρο δίπλα του και όχι απέναντι του!

- Πιστεύετε ότι αν εκλεγείτε, θα είστε ένας επιτυχημένος δήμαρχος και γιατί;
- Πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δικαιώσει με την ψήφο του, γιατί ξέρει τι δουλειά έχουμε κάνει σαν απλοί ενεργοί πολίτες. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι αποτελούμε την εναλλακτική λύση ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» υποψηφίους. Ο κόσμος δεν πρέπει να παραιτηθεί από την ευκαιρία που έχει -μέσα από την ψήφο του- για την πόλη που θέλει. Γνωρίζω ότι οι δημότες έχουν κουραστεί, αλλά η αποχή ή η λευκή ψήφος, τελικά θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τη διαιώνιση της ίδιας νοοτροπίας, που κυριαρχεί στο δήμο μας εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό, αντί άλλης απάντησης στο ερώτημά σου, επίτρεψέ μου να δανειστώ τα λόγια του κοινοτάρχη Ανάβρας Δημήτρη Τσουκαλά, με τα οποία ταυτίζομαι πλήρως και θεωρώ ως φωτεινό παράδειγμα παραγωγικής τοπικής αυτοδιοίκησης. 
«Το μυστικό της επιτυχίας, είναι να αγαπά κανείς τον τόπο του, να δουλεύει σκληρά και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουν τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν αποδέχομαι τη δικαιολογία της έλλειψης πόρων. Ο κάθε δήμαρχος μπορεί να κάνει έργα, με κέφι και μεράκι, χωρίς κομματικές φιλοδοξίες και με σωστούς συνεργάτες». Φιλοδοξούμε λοιπόν, η νέα δημοτική αρχή με το έργο της, να αποτελέσει μέσα στο χρόνο αντίστοιχο φωτεινό παράδειγμα. Γιατί και θέλουμε και μπορούμε, να φτιάξουμε την πόλη της καρδιάς μας!

0 σχόλια:

About Me

Γιώργος Μερτίρης
Προβολή πλήρους προφίλ

Αναγνώστες

Από το Blogger.